A jogosultak alig tizede használja ki a rehabilitációs kártyát

MTI2013. február 1. 09:35

A jogosultak alig tizede használja ki a kedvezményre jogosító rehabilitációs kártyát, a kapcsolódó egészségügyi vizsgálatok pedig akár egy évet is csúszhatnak - írja a Napi Gazdaság.

A lap pénteki száma szerint január közepéig 67,56 ezer rehabilitációs kártyát adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, augusztusban azonban még csak 6014 munkavállaló használta fel a plasztikot 3482 munkaadónál, utóbbiak az adott hónapban 129 millió forint adókedvezményt érvényesítettek ezáltal. Novemberben 7703 fő dolgozott a kártya felhasználásával valamivel több mint négyezer munkáltatónál, az igénybe vett adókedvezmény összege 166,5 millió forint volt. A tárca idén a megváltozott munkaképességűeket legnagyobb arányban foglalkoztató védett szervezetek támogatásáról szóló jogszabály módosulása miatt a felhasználás jelentős növekedésére számít.

A megváltozott munkaképességűek, illetve a rehabilitálhatónak minősített egykori rokkantnyugdíjasok egészségkárosodásának felülvizsgálata során tavaly mintegy 30 százalékkal kevesebb komplex minősítést végeztek el az orvosszakértői bizottságok. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szerint az előjegyzett felülvizsgálatok hónapokat vagy akár egy évet is késhetnek. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) adatai szerint 2012-ben alig három százalékkal csökkent a felülvizsgálatokon rokkantnak minősülők aránya, a rehabilitálhatóaké pedig csaknem öt százalékkal nőtt az előző évi, lényegesen nagyobb számú vizsgálat eredményeihez képest. Ezzel szemben a vizsgálatokon részt vevők 17,8 százalékát sorolták az ellátásra nem jogosultak körébe.

Az össz-szervezeti egészségkárosodási százalék arányainak változása arra utal, hogy csökkent a megállapított ellátások összege: mintegy 20 százalékkal esett az 50 százalék vagy a fölötti szinten megállapított egészségkárosodási százalék és több mint felével nőtt a 40-49 százalék közötti megállapított arány - írja a lap.

Címkék: