Döntött a kormány: százezrekért lehetsz közgazdász vagy jogász

Pénzcentrum2012. december 20. 17:07

Minimum 240 pontot kell elérniük a diákoknak ahhoz, hogy felvételt nyerjenek valamely felsőoktatási intézménybe. A felsőoktatási szakképzésben legalább 200 pont lesz a követelmény. Az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek - döntött Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter. Eldőlt, hogy az állam nem finanszírozza a közgazdászok, a jogászok és a kommunikációs szakemberek képzését sem.

Döntött az emberi erőforrások minisztere, oktatásért is felelős tárcavezető arról, hogy a 2013. évi általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben mely szakokon vehető igénybe magyar állami ösztöndíj. Idén kizárólag a ponthatárok minimumát határozza meg, amely a kapacitás és az esetleges túljelentkezés függvényében felfelé módosulhat annak figyelembe vételével, hogy a 2013-ban felvételt nyert, magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezer főnél. Ez alsó határ, ennél csak magasabb lehet ez a szám.

2013-ban a felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont. Az egyes intézmények adott szakra érvényes felvételi ponthatárai az intézményi kapacitás függvényében - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a felvételi eljárás során alakulnak ki, és a minimális pontszámnál magasabbak is lehetnek.

A miniszter arról is döntött, hogy a 2013. évi általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben mely szakokon vehető igénybe magyar állami ösztöndíj. Ennek megfelelően a felsőoktatási intézmények a 2013. évi általános felvételi eljárás során kizárólag teljes magyar állami ösztöndíjas képzéseket, illetve önköltséges képzéseket hirdethetnek majd meg.

A dokumentum tartalmazza azon szakok listáját is, melyeken magyar állami ösztöndíj nem vehető igénybe, ezeken tehát kizárólag önköltséges képzés hirdethető meg a 2013-as általános felvételi eljárásban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A miniszter 2013-ban nem kíván élni azzal a jogkörével, amelyet a most módosított felsőoktatási törvény biztosít számára, mely szerint az egyes szakoknál a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben rögzítettnél magasabb minimális ponthatárt is meghatározhat. A tárcavezető ezt a jogkörét - a felsőoktatási törvénnyel összhangban a kellő felkészülési idő biztosításával - a 2014-es általános felvételi eljáráskor kívánja majd gyakorolni.

A konkrét tudnivalókat a tárca a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban részletezi, amelyet 2012. december 31-én tesznek közzé az interneten. Ez a tájékoztató tartalmazza majd a megszokott módon az egyes szakok intézményi meghirdetésének részleteit is.

Címkék: