Változás az érettséginél, a felvételinél

Pénzcentrum2012. december 11. 14:03

Változik az egyetemi felvételik menetrendje - tájékoztat keddi közleményében az Oktatásért Felelős Államtitkárság. 2013. január végétől március 1-jéig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre - ezzel együtt az érettségi vizsgákra.

A közlemény szerint 2013-ban nem változnak a felsőoktatási felvételi követelmények, nem változik a pontozási rendszer, és érdemben nem módosulnak a felvételi besorolás elvei sem. A 2013. évi felsőoktatási felvételi eljárás azonban több szempontból újszerű lesz.

Ezt a folyamatot már teljes egészében a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény előírásai szabályozzák. Ennek megfelelően a fiatalok újra az osztatlan tanárszakokra jelentkezhetnek (és általános iskolai, vagy középiskolai tanárok lehetnek), új képzési formaként találkozhatnak a felsőoktatási szakképzéssel, és meg kell ismerkedniük a magyar állami ösztöndíjas, magyar állami részösztöndíjas és önköltséges képzés fogalmával.

Kitörhet a magyar diáklázadás! - KATTINTS

A kormány a közelmúltban fogadta el a felsőoktatási szakképzések és az osztatlan tanárképzések indításának feltételeit szabályozó rendeletét, a napokban elfogadta a felvehető állami ösztöndíjjal és részösztöndíjjal finanszírozott létszámról szóló határozatát, illetve néhány napon belül tárgyalja a felvételi eljárást szabályozó rendeletet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fenti változásokra, illetve az internethasználat elterjedésére, és az elektronikus ügyintézési feltételek fejlődésére tekintettel a felsőoktatási felvételi tájékoztató a törvényben előírt határidőre, vagyis 2012. december 31-éig, idén először elektronikus formában jelenik meg, és megtalálható lesz a www.felvi.hu honlapon, és elérhető lesz a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu honlapokról. Ezt követően 2013. január folyamán a megszokott nyomtatott kiadvány formájában is megjelenik. Ezt követően legkésőbb 2013. január 31-éig jelenik meg az online tájékoztató hivatalos kiegészítése a felsőoktatási szakképzésekkel és az osztatlan tanárképzésekkel kapcsolatos információkkal.

Ezzel összhangban a jelentkezési időszak is megváltozik, 2013. január végétől március 1-jéig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre - ezzel együtt az érettségi vizsgákra.

Címkék: