Idén sem számíthatnak magas év végi jutalomra a magyar dolgozók

Pénzcentrum2012. november 21. 09:37

Nem valószínű, hogy az év végén fellélegezhetnek a munkavállalók, a várakozások szerint ugyanis az idei december még a tavalyinál is rosszabb lesz a jutalmakat, prémiumokat tekintve - írja a Népszabadság.

Erre korábban már a jegybank is felhívta a figyelmet, de az elemzők is hasonló tendenciára számítanak.

Tavaly decemberben a közszférában átlagosan 9,8 százalékos, a versenyszférában 16 százalékos extra pénzt fizettek ki, ez 19, illetve 33 ezer forintnak felelt meg. Az idén még ennél is szerényebb átlagra lehet számítani. A Fizetesek.hu kutatása szerint az általuk vizsgált körben idén a prémiumok, jutalmak átlagos nagysága 282 ezer forint volt, amiben nincsenek benne az év végi jutalmak. Ám utóbbiak sem javítanak sokat a helyzeten, ugyanis várhatóan az év egészében öt százalékkal csökken a pénzbeli juttatások értéke. De nem csak a bónuszok terén van rosszabb évük a munkavállalóknak.

A Workania internetes állásportál felmérése szerint míg tavaly az alkalmazottak 28 százaléka nem kapott semmilyen béren kívüli juttatást, addig idén minden harmadik munkavállaló maradt ki a cafeteriából. Ráadásul a szlovák dolgozók átlagkeresete közel 20, a cseheké pedig közel 35 százalékkal magasabb, mint a magyaroké.

Címkék: