115 ezer forintos minimálbért javasolnak

MTI2012. október 5. 09:03

A Munkástanácsok 115 ezer forint minimálbérre és 120 ezer forint szakmunkás bérminimumra tett javaslatot 2013-ra a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán - írja a Magyar Nemzet pénteki száma.

A béremeléssel kapcsolatban a konföderáció úgy foglalt állást, hogy annak az átlagkereset alatti körben kompenzálnia kell az adóemeléseket.

A lap írása emlékeztet arra, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) korábban 2013-ra a minimálbér minimálisan 100 000, a szakmunkás bérminimum minimálisan 116 000 forintra emelését tartotta szükségesnek. Ahhoz, hogy az átlagkereset reálértéke 2013-ban ne csökkenjen, legalább bruttó 5 százalékos, az átlagnál alacsonyabb keresetűeknél ezt meghaladó mértékű béremelést javasol az MSZOSZ.

A minimálbért idén január 1-jén 18%-kal bruttó 93 ezer forintra emelték, a garantált (szakképzett) minimálbér 108 ezer forint. A minimálbér emelésére lényegében azért volt szükség, hogy az adójóváírás teljes megszüntetése miatt a minimálbér nettó értéke ne csökkenjen. Így az emelés nettó értelemben nem jelent meg. Bérköltség formájában viszont annál inkább, ezért vezette be később a kormány a bérkompenzáció rendszerét, ami előbb az 5% fölötti béremeléseket kompenzálta vissza a cégeknek (ha a cégnél dolgozó érintettek legalább kétharmada megkapta az elvárt béremelést), majd szigorúbb feltételekkel a rászoruló cégeknek további néhány százalék támogatást adott az 5%-os részre is.

2013-ban már nem lesz ilyen mértékű bérkompenzáció a jelenleg ismertek szerint - alacsonyabb összegben, és csak bruttó 93 ezer forintig járna.

Címkék: