Elutasíthatják az önkormányzatok a polgári védelmi levél kiküldését

MTI2012. szeptember 18. 09:03

Több önkormányzat is elutasítja a polgári védelmi adatkérő levél kiküldését, nem tervezi a toborzást Budaörs, több fővárosi kerület és Pécs sem - írta a Népszava.

A lap keddi számában megjelent írásában idézi Tóth Ferencet, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) polgári védelmi szolgálatának főigazgatóját, aki szerint a védelmi szolgálatba toborzáshoz szükséges adatküldésre felszólító levél rosszul előkészített, rosszul megfogalmazott és feleslegesen fenyegetőző volt. Szerinte az önkormányzatoknak elsősorban önkénteseket kellene keresniük.

Úgy vélte, a XI. kerületben túl sok ember kapta meg a behívót - összesen 1300-an. Állítása szerint tévesen, mert a kerület rosszul értelmezte a jogszabályt. De azt mondta, biztos benne, hogy közülük senki nem kap szabálysértési bírságot vagy elzárást, ha nem jelez vissza.

Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere a lapnak azt mondta: nem tervezi a toborzást, ugyanis a törvény azt nem is írja elő. Az adatokat ugyanis, ha másként nem lehetséges, először a munkáltatóktól, a hadkiegészítő parancsnokságtól, valamint a személyi adat- és lakcím-, illetve a gépjármű-nyilvántartásból kell beszerezni - idézte fel a jogszabályt.

Pécs vezetése azért nem küldött ki levelet, mert a polgármester szerint egyébként is jól működik az önkéntes polgári védelmi szolgálat - írta a lap.

Címkék: