Így talált munkát háromezer magyar pályakezdő

MTI2012. szeptember 12. 17:35

A szeptember elsejével indult Első munkahely garancia program eddig 3 020 pályakezdő számára biztosított munkalehetőséget országszerte, a 3 milliárd forintos keret összesen várhatóan mintegy 4 300 fiatal elhelyezkedését segíti - mondta a foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerdán a ceglédi Kónusz Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

Czomba Sándor az Első munkahely garancia munkaerő-piaci program eddigi tapasztalatai kapcsán közölte: a pályakezdő fiatalok körében - az uniós átlaghoz hasonlóan - 28 százalékos a munkanélküliségi ráta, ezért is kiemelt jelentőségű a kezdeményezés. A konstrukció szerint az a munkaadó kaphat támogatást, amelyik ez év szeptember elejétől december végéig, legfeljebb négy hónapig foglalkoztat regisztrált pályakezdő álláskeresőt teljes vagy részmunkaidőben.

A munkaadó részére a 2012. évi bér és szociális hozzájárulási adó költségeit fedezik maximum a minimálbér 200 százalékáig. Az államtitkár hangsúlyozta: a program segítségével a pályakezdők olyan munkatapasztalatot szerezhetnek, amely később előnyös lesz számukra. Iróczki Lénárd, a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója tájékoztatójában emlékeztetett: Pest megyében 185 ember bevonására van lehetőség, közülük 120 fiatal már elhelyezkedett.

Cegléden ezidáig húsz munkáltató részesült - 19,5 millió forint - támogatásban, 33 pályakezdő foglalkoztatásával. A főleg fékcsővégek gyártásával foglalkozó Kónusz Kft. három - a vállalatnál korábban ipari tanulóként megfordult - pályakezdőt tudott alkalmazni a programnak köszönhetően, és foglalkoztatásukat hosszú távon tervezik - mutatta be a lehetőséget Kunszt Mihály tulajdonos-ügyvezető. Az 500 millió forint éves árbevételű, 80 százalékban exportra termelő cégben ezzel ötvenre emelkedett a foglalkoztatottak száma.

 

Címkék:
foglalkoztatáspolitika,