1%: a civil szervezeteknek igazolniuk kell a jogosultságot

Pénzcentrum2012. szeptember 5. 11:01

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) augusztus 31-ig kipostázta azokat a felhívó leveleket, amelyekben közel 31 ezer civil szervezetet tájékoztat a felajánlott összeg várható nagyságáról, és azon törvényi feltételekről, amelyek meglétét a levél kézbesítését követő 30 napon belül a 1237A számú adatlap benyújtásával igazolniuk kell - tájékoztatta lapunkat a NAV.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy idén sem képezi a felhívó levél mellékletét az adatlap, tekintettel arra, hogy az 2012. szeptember 1-jétől a NAV honlapjáról letölthető, és kitöltve - postai úton, személyesen vagy elektronikus úton - juttatható el a NAV részére.

Nem illeti meg a civil szervezetet a felajánlott szja 1%-os összeg, ha a törvényben foglalt feltételeket nem teljesíti. Különösen, ha 2012. augusztus 1. és a 1237A számú adatlap keltének időpontja közötti időszakban lejárt esedékességű köztartozása állt fenn, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetést nem kapott, illetve ha az adatlapot nem nyújtotta be az állami adóhatósághoz a felhívó levél kézbesítését követő 30 napon belül, illetve a késedelmét - alapos indokkal - nem mentette ki. Kivételes méltányosságot érdemlő esetben azonban a NAV eltekinthet a fentiekben ismertetett feltételek meglététől.

Az adatlapon a szervezet képviselője közölheti az adóhatósággal a szervezet főbb adatait, valamint lehetősége van arra, hogy megtegye a törvény által előírt nyilatkozatokat. Az adatlap pontos kitöltése megkönnyíti az adategyeztetéseket és gyorsíthatja a kedvezményezett részére felajánlott összeg kiutalását. Fontos, hogy a kedvezményezett az adatlapon a hatályos adatokat tüntesse fel, amennyiben ezen adatok megváltoztak, az adatmódosítás a 12T201 számú adat- és változásbejelentő lap benyújtásával történhet.

Címkék: