A legendás magyar gyár drámája: dolgozók százai kerülnek utcára

Pénzcentrum2012. augusztus 28. 11:07

Csoportos létszámleépítést tervez az ISD Dunaferr Zrt., melynek során 800 munkavállaló távozhat a vasműtől. A Dunaújvárosi Hírlap információi szerint ennek keretében a társaság december 1-jétől bezárja az 1949-ben alapított Lőrinci Hengerművet, ami 300 munkahely megszüntetését jelenti.

A napilap értesülései szerint csoportos létszámleépítés tervezetét két héttel ezelőtt kapták meg véleményezésre a Dunaferrnél működő szakszervezetek és üzemi tanácsok. Ennek keretében a dunaújvárosi társaság - a tulajdonosi elvárásoknak történő megfelelés érdekében - bizonyos szolgáltatások és tevékenységek kiszervezését tervezi. Így a cég kiszervezi a tolmács és fordító szolgáltatást, a létesítményi tűzoltóság és biztonsági diszpécserszolgálatot, a kisteherautók és a hozzájuk tartozó gépkocsivezetőket, valamint a PR-tevékenységet. Ez 84 főt érint a lap birtokába jutott dokumentum szerint.

62 éves gyár szűnik meg
A Lőrinci Hengermű nagy múltra tekint vissza: 1949-ben alapították és 1950-ben kezdte meg termelését önálló gyárként, ezzel a dunaújvárosi ISD Dunaferr "legöregebb" egysége. 1963-ban olvadt be az akkor Dunai Vasműnek nevezett társaságba, szervezetileg az egyik gyáregységévé vált. A pestszentlőrinci vállalat 1990-től működött önálló kft-ként, induló tőkéje 380 millió forint volt. A kft 2007. június 30-i hatállyal olvadt be a DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt.-be.


Ehhez jön még, hogy december elsejétől az ISD Dunaferr bezárni tervezi a nagy múltú Lőrinci Hengerműt, melynek következtében 256 munkavállalónak szűnik meg az állása.

A csoportos létszámleépítés összlétszáma a Dunaferrnél 800 embert érint a szakszervezetnek megküldött tájékoztatás szerint. A fennmaradó 460 fős elbocsátás (a 84 fő kiszervezése és a Lőrinci Hengermű 256 fős leépítése után) a vasmű szellemi állományú munkavállalóját érintheti, akikről mát tavaly megszületett a létszám-optimalizációt célzó döntés.

Címkék: