Orbán: nagy mértékű szociális- és járulékcsökkentés jön

Pénzcentrum2012. július 2. 15:01

A Fidesz és a KDNP megállapodott a kormánnyal, hogy munkahelyvédelmi akciót indít - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. A kormányfő egy 10 pontból álló intézkedéscsomagot ismertetett a Parlamentben, ami járulékcsökkentést és új kisvállalkozói adók bevezetését tartalmaz. Elmondása szerint a - 300 milliárd forintos kiadás - fedezetét a tranzakciós illeték végső formája teremti meg.

A miniszterelnök beszédében ismertette a múlt heti EU-csúcstalálkozó eredményeit, majd rátért a kormány növekedési programjának bemutatására.

2010-ben az új kormány egy szakadék szélén álló gazdaságot vett át, ám új eszközökkel sikerült visszarántani Magyarországot a szakadék széléről. Emiatt azonban vitát kellett felvállalni az EU-val, de ez a vita 10 nappal ezelőtt lezárult, amikor a pénzügyminiszterek eltörölték a szankciót - fejtette ki napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor a Parlamentben.

Itt a 10 pont!

A Fidesz és a KDNP megállapodott a kormánnyal, hogy munkahelyvédelmi akciót indít. Ez egy soha nem látott mértékű szociális adócsökkentés lesz - fogalmazott a kormányfő.

A kormánypártok és a kormány 10 intézkedésre tesz javaslatot. Az első 5 intézkedés arra irányul, hogy 5 kiemelt csoport esetében csökkentse a kormány a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást 100 ezer forintos bruttó bérig - mondta Orbán Viktor, aki ezt követően részletezte a 10 lépést.

1. 25 év alatti munkavállalók: felére csökkenti a kormány a munkáltatói járulékot

2. 55 év feletti munkavállalók esetében is felére csökken a munkáltatói járulék. Ebben a két esetben tehát 50%-os járulékcsökkentés valósul meg - emelte ki Orbán Viktor.

3. A szakképesítéssel nem rendelkező munkavállalók segítése: 25 és 54 éves életkor közötti munkavállalók esetében megfelezi a járulékot a kormány. Ez a miniszterelnök elmondása szerint negyedmillió ember foglalkoztatását könnyíti meg. Hozzátette: a FEOR 9-es csoportba tartozó munkavállalókra vonatkozik az új rendelkezés.

4. A tartósan munkanélküliek esetében a munkáltatói teher 100%-os csökkentését tervezi a kormány az első két évben és a harmadik évtől a jelenlegi fele lesz a járulék mértéke.

5. A kisgyermekes édesanyák munkavállalásának megkönnyítése érdekében a gyesről és gyedről visszatérő munkavállalók után az első két évben nem kell járulékot fizetni, a harmadik évtől a jelenlegi felét.

Az első 5 intézkedés arról szól, hogy biztonságba helyezzük ezeket a munkavállalói csoportokat - jelentette ki Orbán Viktor, aki ezt a csomagot nagy mértékű szociális- és járulékcsökkentésnek nevezte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Már létező járulékkedvezményeket állít be a kormány tehercsökkentésként, holott a jelenlegi rendszerben különböző jogcímeken, azokon belül is többféle kedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók egyebek között a 25 évnél fiatalabb, a gyesről, gyedről visszatérő és az 50 évnél idősebb foglalkoztatottak után. Jelentősen csökkenthetné az adminisztrációs terheket, ha a jelenlegi, csaknem húszféle variáció helyett egyféle kedvezmény lenne, aminek a mértéke sávosan változna. Ekkor viszont az a faramuci helyzet állna elő, hogy az egykulcsos adó mellé többkulcsos járulékrendszert társítana a kormány, igaz, hogy annak hatása közvetlenül nem a munkavállalóknál, hanem a munkáltatóknál csapódna le.

Kattints ide és olvasd el elemzésünket a témában!


6. A kormány a kisadózók adminisztrációjának csökkentése érdekében bevezeti a kisadózók tételes adózását. A 6 millió forint árbevételnél kisebb vállalkozások esetében az adófizetés egy egyszerű, választható módját vezetjük be - mondta. Ebben az esetben egyetlen adót kell fizetni, főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forintot, mellékállású vállalkozók esetében 25 ezer forintot. Az új adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót. A 6 millió forint alatti egyéni vállalkozók, betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatják. A bt-k és kkt-k nem nyújtanak be beszámolót sem, csak bevételi és kiadási számláikat tartják nyilván - magyarázta a részleteket a kormányfő.

7. A kisvállalatok szerepét és súlyát tovább szeretnék növelni a kormány, ennek érdekében a kisvállalatok számára bevezeti a kisvállalatok adóját. Az új kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Az adó alapja a nyereség és az vállalkozás által foglalkoztatottak bérköltségének összege. Az adó kulcsa 16% lesz - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ez az új adó 300 ezer embert fog érinteni.

8. A kormány bevezeti a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózást. Az 500 ezer euró alatti árbevétellel működő vállalkozások csak akkor kötelesek befizetni az áfát, ha nekik azt már kifizették - fejtette ki a lépés részleteit a kormányfő.

9. A számviteli szabályok könnyítésével fogunk segíteni a devizaárfolyamok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokon - folytatta a kormányfő. Olyan jogszabály módosításra van szükség, hogy 2012-2013-as években a vállalkozások tőkehelyzetének megítélésénél nem kell beszámítani a kedvezőtlen devizaárfolyam mozgás miatt bekövetkező tőkeveszteséget - fűzte hozzá.

10. A növekedési csomag utolsó pontjaként említette a házipénztár rendszerre vonatkozó szabály lazítását. Jelenleg ugyanis jelentősek a korlátozó szabályok, ezeket meg kell szüntetni - vetítette előre.

Az összesen 300 milliárd forintos költségvetési kiadással járó növekedési és munkahelyvédelmi csomag fedezetét "a tranzakciós illeték végső formája teremti meg" Orbán Viktor elmondása szerint.

 

Címkék: