Nem akarnak vidéken dolgozni a fiatal orvosok

Magyar Nemzet2012. június 25. 09:18

A fiatal orvosok közül szinte senki nem akar falun dolgozni - derül ki egy most készült felmérésből. Túlnyomó többségük Budapesten vagy legalábbis megyeszékhelyen szeretne elhelyezkedni - írja a Magyar Nemzet.

A Semmelweis Egyetem (SE) Egészségügyi Menedzserképző Központjának kérdőíveit a négy hazai orvosegyetem végzettjei töltötték ki az első rezidensév végén esedékes vizsgák előtt Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

A megkérdezettek több mint 33 százaléka Budapesten szeretne elhelyezkedni, 60 százalékuk pedig megyeszékhelyet preferálna. Kisvárosba csak kevesen - 6,5 százalék - vágynak, míg faluba mindössze ketten lennének hajlandók elmenni dolgozni. Szinte minden fiatal oktató vagy központi kórházban szeretne dolgozni. Fő okként a fizetést, a szakmai hátteret, a munkakörnyezetet, a technikai felszereltséget emelték ki.

Többen fontolnák meg a vidéki karriert, ha az magasabb fizetéssel járna. A kedvezőbb bérviszonyok mellett bizonyos kormányzati intézkedésekkel, például kedvezményes lakásvásárlással, a házastársnak ajánlott állással, megfelelő bölcsődei és iskolai ellátással is vonzóbbá válhatnának a vidéki területek a pályakezdő orvosok számára.

 

Címkék: