Kevesebb fizetésért még több munka: te felmondanál? + Szavazás

Pénzcentrum2012. június 25. 14:32

Míg a spanyolok vagy a görögök több mint fele feláldozná a fizetése egy részét, ha ezzel megmentheti a munkahelyét, a magyaroknak csak harmada vállalná. Az áldozatvállalási hajlandóság az életszínvonallal mutat összefüggést - derül ki egy friss kutatásból.

A magyarok többsége nem mondana le a fizetése egy részéről, még akkor sem, ha így megőrizhetné a munkáját - derül ki a Randstad Workmonitor 2012 tavaszi adataiból. Hazánkban a megkérdezetteknek mindössze 27 százaléka vállalna anyagi áldozatot azért, hogy a munkahelye elkerülje a létszámleépítést, de a fizetés csökkentését abban az esetben is csak 36 százalék fogadná el, ha ezzel a saját állását mentené meg.



A kutatás vizsgálta, hogy az áldozatvállalási hajlandóság összefügg-e a gazdasági helyzettel. Azokban az országokban, ahol több munkavállaló szerint nehezedik pénzügyi nyomás a munkáltatójára, a megkérdezettek általában nagyobb arányban vállalnák a fizetéscsökkentést is: a görögök 55, míg a spanyolok 62 százaléka mentené meg akár ilyen áron a munkahelyét. "A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű, hiszen Magyarországon is a dolgozók 67 százaléka számolt be a munkáltatójára nehezedő gazdasági terhekről, mégsem vennék ki a részüket az állások megmentéséért tett erőfeszítésekből" - magyarázta Baja Sándor, a társaság ügyvezető igazgatója.

Nem élnénk meg kevesebből?

"A gazdasági helyzet mellett az is meghatározó ebben a kérdésben, hogy a munkavállalók megélhetését hogyan befolyásolná a fizetés csökkenése, ezért az eredményeket összevetettük az egy főre jutó GDP-vel" - mondta Baja Sándor. Azokban az országokban volt a legmagasabb az áldozatvállalási hajlandóság, ahol a gazdasági nyomás ellenére még viszonylag magas az életszínvonal, például Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban. Németországban ugyan csak a résztvevők 27 százaléka számolt be pénzügyi nehézségekről, az egy főre jutó GDP ugyanakkor az uniós átlag 118 százaléka, ezzel összhangban viszonylag sok munkavállaló (45 százalék) mondana le a fizetése egy részéről. A magyar adatok leginkább a szlovák eredményekkel csengenek össze, a hasonló életszínvonalon élő lengyeleknél azonban már 45 százalék vállalná a fizetéscsökkenést az állása megtartásáért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A fizetések átmeneti, kis mértékű csökkentésével a munkaadók ugyan könnyebben leküzdhetnék a pénzügyi nehézségeket, de úgy tűnik, a magyar alkalmazottak nagy része nem tudná elviselni ezt a plusz terhet. Más megoldásokat kell találnunk, még mielőtt elkezdődik egy ördögi kör" - összegezte a felmérés eredményeit az ügyvezető igazgató.

 

 

Címkék: