Így kérhetsz könnyítést, ha nem tudod megfizetni az adódat

Pénzcentrum2012. június 18. 13:32

Az adóhatóság honlapján található nyomtatvány kitöltésével gyorsíthatják az ügyintézést a magánszemélyek, akik a fizetendő adójuk mérséklését, vagy fizetési könnyítést. Az év elejétől megváltozott szabályok szerint az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók csak elektronikus úton nyújthatják be kérelmüket - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tavaly több mint 170 ezren kértek fizetési kedvezményt az adóhivataltól. A gyakorlatban az adózók - fizetési nehézség esetén - kérhetnek részletfizetést, fizetési halasztást. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fizetendő adót későbbi időpontban fizetik majd meg. A bírság és a pótlék összegét - az adózó megfelelő formában benyújtott kérelme alapján - mérsékelheti is az adóhatóság. Bárki kérhet az adóhatóságtól fizetési kedvezményt, ha bizonyítja, hogy a körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek, valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból az esedékesség időpontjáig nem- vagy csak részben tudja teljesíteni adófizetési kötelezettségét.

Adót (tőketartozást) csak magánszemély esetében lehet mérsékelni. Az adóhatóságnak a magánszemély által benyújtott kérelem elbírálásakor azt kell mérlegelnie, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését. Felgyorsíthatják a magánszemélyek az elbírálást, ha a kérelmet az adóhatóság honlapján található, 10FAM01 számú adatlapon nyújtják be.

Az APEH a kérelmek elbírálásának mérlegelésekor többek között figyelembe veszi a mindennapi megélhetés (élelmezés) költségeit, a rezsi költségeket, a lakást terhelő hitel havi törlesztő részletét, a közös háztartáson kívül élő hozzátartozó igazolt támogatását, a tartósan beteg, fogyatékos családtag ellátásával kapcsolatos többletköltségeket. Fontos, hogy a lakásfenntartással kapcsolatos valamennyi kiadást számlával kell tudni igazolni. Az egyéb rendszeres, havi kiadásokat is valamilyen dokumentummal alá kell tudni támasztani.

Jogi személy és egyéb szervezet esetében a pótlékot és a bírságot kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén akkor lehet mérsékelni vagy elengedni, ha e tartozások megfizetése ellehetetlenítené az adózó gazdálkodási tevékenységét.

Az idei év elejétől fontos változás, hogy az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmüket a 10FAG01 számú nyomtatványon. Ebbe a körbe tartoznak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- munkáltatók
- kifizetők (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is)
- állami foglalkoztatási szervek
- kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban Tbj.) 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozók
- Magyarországon bejegyzett egyházak
- szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztató adózók
- a Tbj. 56/A. § (4) bekezdése szerinti kötelezettek
- Art. 8. számú melléklet szerint összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett adózók

Amennyiben az adóhatóságnak a tényállás tisztázásához, az ügy eldöntéséhez további adatokra van szüksége, az adózónak - tájékoztató levél kíséretében - adatlapot küld ki. Az adatlapon olyan adatokat kér be, melyek ismerete nélkülözhetetlen a kérelem elbírálása szempontjából.

 

Címkék: