Halálos munkahelyi balesetek: kik vannak igazán veszélyben?

Pénzcentrum2012. június 15. 17:34

Szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést szorgalmaz a vegyipari szakszervezet (VDSZ) annak kapcsán, hogy rövid idő alatt a második halálos kimenetelű baleset történt az ágazatban, a Hankook és a Tiszai Vegyi Kombinát telephelyein. A VDSZ szerint a legtöbb cég formailag eleget tesz az előírásoknak, ám a termelés feszített ütemében lazul a dolgozók figyelme és a munkabiztonsági fegyelme is. A szakszervezet szerint a munkavédelem a kormány mostoha gyereke lett, s a lazaság azoknak a munkaadóknak kedvez, akik a termelés miatt a végsőkig hajszolják a dolgozókat.

Csütörtökön megfulladt két munkás a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) tiszaújvárosi ipartelepén. Az alvállalkozó cég dolgozói a telephely egyik óriástartályánál végeztek külső karbantartási munkálatokat. A tartályt és az állványzatot fóliával takarták le, az alatt dolgoztak a munkások. Az alvállalkozó egy harmadik alkalmazottja és a TVK egyik dolgozója is megsérült a balesetben. A harmadik dolgozót, illetve egy negyedik férfit, aki a karbantartók segítségére sietett, kórházba szállították - közölte pénteken Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A két sérültet a megyei kórház toxikológiai osztályán kezelik, állapotuk stabil, hamarosan elhagyhatják a kórházat. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset pontos körülményeit.

Június 4-én a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi-rácalmási üzemében történt halálos munkahelyi baleset - írta meg a Fejér Megyei Hírlap. A lap értesülései szerint az egyik gyártósoron lévő alapanyagkeverő-gép belsejében végzett karbantartási munkát, egy létrán állva a gép belsejében dolgozott, amikor annak ötszáz kilogrammos ajtaja becsapódott. A férfi leesett a létráról és eltörött a nyakcsigolyája, amelynek következtében azonnal meghalt.

Súlyos gond van a munkavédelemmel, pontosabban annak betartatásával - figyelmeztetett már korábban is a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A közelmúltban bekövetkezett tragikus események nyomán ez a kérdés még hangsúlyosabb megvilágításba került - nyomatékosítja Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Tapasztalatai szerint az elmúlt években sokat lazult a munkavédelmi ellenőrzés, ezért a vállalatok egy része csak formailag tesz eleget az előírásoknak azzal, hogy beszerzi a szükséges munkavédelmi eszközöket, ám arra már nincs figyelem, hogy a dolgozók használják-e ezeket a felszereléseket.

A termelést végző üzemekben olyan túlfeszített a tempó, hogy gyakran nincs idő minden munkafázist szigorúan a biztonság szabályai szerint elvégezni. A néha feleslegesnek tűnő, időigényes óvintézkedések kihagyása azonban életveszélyes, ám ezt csak akkor veszik komolyan a munkavállalók és a munkaadók is, amikor szerencsétlenség történik - hívja fel a figyelmet az elnök. A vegyipari ágazatra általában nem jellemzőek a halállal végződő balesetek, ám az, hogy a biztonság megszegése most alig két hét alatt három áldozatot is szedett, jelzi, hogy tovább lazul a rendszer.

A szakszervezet régóta állítja: a munkavédelem a kormány mostoha gyermeke, s azzal, hogy egyre kevésbé törődik vele, a termelésben érdekelt multi gyártulajdonosok malmára hajtja a vizet. Ha nincs kellő kontroll, akkor a munkaadók akár a biztonság kárára is feszíthetik a tempót, mit sem törődve a gyakran időigényes biztonsági fázisokkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A VDSZ ezért a munkaadóktól szigorúbb ellenőrzést, a munkavédelmi fázisok pontos betartatását, s a védőruhák használatának előírását követeli. A szakszervezet a dolgozóktól azt kéri, hogy a munkahelyi "hajtás" ellenére vegyék komolyan a saját biztonságukat, s ha más nem teszi meg, maguk vigyázzanak az egészségükre és az életükre, s akár a termelés rovására is tartsák be az előírásokat. A szakszervezet a TVK-nál történt esetről a helyszínen tájékozódik, s az eredménytől függően további intézkedéseket tervez.

 

Címkék: