Nesze nektek kereskedők: vasárnap csak fél pénzt kaptok

Pénzcentrum2012. június 14. 08:34

Július 1-jétől részlegesen már alkalmazni kell az új Munka törvénykönyvét, a parlament viszont csak most tárgyalja a törvény hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezéseket - írja a Népszabadság.

A módosítók egyike lehetővé tenné, hogy a szakszervezetek több munkáltatóra érvényes kollektív szerződést is köthessenek. Ez akár ágazatokra - tehát igen sok foglalkoztatottra - kiterjedő megállapodást eredményezhet, ami a munkavállalói érdekek érvényesítésének igen hatékony eszköze.

Ugyanakkor akadnak munkavállalói szempontból fájdalmas változások is. Becsempészték például a kereskedelmi tevékenységet azon körbe - ahová a folyamatos munkarendben működő cégek vagy a készenléti szolgálatok tartoznak -, ahol a vasárnap rendes munkaidőnek számít. Eddig a hipermarketekben a hét utolsó napját túlóraként számolták el, így százszázalékos pótlékot kellett fizetni, az új szabályok szerint viszont csak ennek fele jár majd.

De kifejezetten rosszul járnak a közfoglalkoztatottak is, akik kevesebb szabadságra és csak minimális munkajogi védelemre számíthatnak. Sok tehát a bizonytalanság. Az átmeneti rendelkezések összesen 66 törvényt érintenek, s fél évig - júliustól decemberig - a régi és az új Munka Törvénykönyve is hatályban lesz.

 

Címkék: