Százezreket bukhatsz, ellenőrizd az irányítószámot a mérlegbeszámolón!

Pénzcentrum2012. június 8. 11:22

Informatikai ellenőrzés alá veti a Céginformációs Szolgálat a közzétett számviteli beszámolókat, de korántsem az érdemi hibákat keresik, hanem visszalökik azokat, amelyeken rossz irányítószámot tüntettek fel az adózók - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke.

A beszámoló közzétételének elmaradása okán az adóhatóság akár már ezekben a napokban intézhet postai úton felhívást a mulasztás pótlására, ekkor azonban a törvény szerint kötelező bírságot is kiszabnia, legfeljebb 500 ezer forint értékben - hívja fel a figyelmet a z MKOE. Az irányítószám említett hibája elsősorban a külföldi címek esetében fordulhat elő. Ruszin Zsolt azt javasolja, minden vállalkozás ellenőrizze, vagy ellenőriztesse, hogy a beszámolója valóban meg is jelent a e-beszamolo.kim.gov.hu oldalon.

A mulasztás akkor is az adózót terheli, ha az irányítószám-ellenőrzés nem is feladata a Cégszolgálatnak. Fontos tudni, hogy az informatikai hibaüzenet esetén ugyanazon 3000 forintos közzétételi költségtérítés ismét felhasználható. A Cégszolgálat jelzése alapján nem várható, hogy az irányítószám miatt hibás beszámolókat közzétennék. Az MKOE információi szzerint várhatóan a napokban leállítják ennek a paraméternek az informatikai ellenőrzését. A Cégszolgálat részéről közölték, hogy 2012 szeptemberétől viszont már szigorúan ellenőrzik, hogy a cég a helyes adószámot, illetve a hozzá tartozó cégjegyzék-számot használta-e a közzététel során.

Címkék: