Az egyházi iskolákban látják a kiutat az önkormányzatok

Világgazdaság2012. május 15. 09:32

Egyre több önkormányzat menekítené az iskoláit az egyházakhoz a közelgő államosítás elől - írja a Világgazdaság.

A lap szerint az önkormányzatok úgy gondolják, az egyházak képesek lennének biztosítani az anyagi működőképességet, azt pedig nem tudni, hogy más esetben az állam mennyit adna.

Ajkán az elmúlt napokban alaposan felkavarta a város életét, hogy két iskolát is átvehet a Hit Gyülekezete, ahogy Hajdúsámsonban is meglepetést keltett, hogy a kisegyház vezetőivel tárgyal az önkormányzat az iskola átadásáról. A Hit Gyülekezetének esete mégsem egyedülálló: országszerte számos városvezetés kéri valamelyik egyházat, akár a történelmiket, akár a nemrég alakítottakat, hogy vegyék át az iskolákat tőlük.

Nem a gyerekek vallásos nevelése iránti igény lett ilyen nagy - sőt, ahogy Ajkán nyugtatnak, úgy több városban az evangélikusok vagy épp a reformátusok is ígéretet tettek arra, hogy nem változik érdemben az oktatás -, az ügy tisztán gazdasági kérdés. A kulcs a köznevelési törvény, amely szerint 2013-tól minden általános és középiskolát államosítanak, azt azonban mindeddig sehol nem írta meg a kormány, hogy a finanszírozás milyen módon történne.

 

Címkék:
hit gyülekezete,