Ebben is mi vagyunk az utolsók Európában

Pénzcentrum2012. május 3. 16:04

Magyarország a születések számát tekintve az utolsó helyen áll Európában, évek óta nem születik annyi gyerek, amennyit eredetileg szeretnének és terveznek a családok - mondta az InfoRádiónak Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének igazgatóhelyettese a Születés Hetének alkalmából.

Magyarország a születések számát tekintve az utolsó helyen áll Európában - hívta fel a demográfiai trendekre a figyelmet Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének igazgatóhelyettese. Kiemelte: a 30 éves nők fele, míg a 35 éves nők 22 százaléka gyermektelen.

A jelenséggel kapcsolatban a szakértő azt tartja igazán veszélyesnek, hogy az értékstruktúrák változását is magával hozza, és elfogadottabbá válik a gyermektelenség. Pongrácz Tiborné szerint bizalomra és stabilitásra lenne szükség a helyzet megváltoztatásához.

Rucz Árpád szülész-nőgyógyász, a Róbert Károly Klinika osztályvezető főorvosa elmondta: 35 éves kor felett több szövődmény léphet fel a terhesség során, és a fejlődési rendellenességek is gyakoribbak. Hozzátette: könnyebben fordul el magas vérnyomás, terhességi mérgezés vagy visszérbetegség.

Rucz Árpád szerint a szakma csak annyit tehet, hogy felszerelkezik a legmodernebb technológiával, és még nagyobb hangsúlyt fektet a kockázati tényezők és elváltozások kiszűrésére.

Címkék: