Kevesebb hosszú hétvége lesz jövőre, mégis örülhetünk

Orosz Márton2012. március 29. 11:23

Izgalmas év lesz 2013 a munkaszüneti-és pihenőnapok tekintetében. Bár eggyel kevesebb lesz a hosszú hétvége, mint idén, egyetlen ünnepnapot sem veszítünk el, mivel egy sem esik majd hétvégére. Az is kiderült, hogyan dolgozunk idén év végén, szilveszter előtt.

Szerdán került nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelettervezete a 2013. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottakra, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalókra.

Kevesebb hosszú hétvége jövőre

A legfontosabb, hogy 2013-ban egyetlen olyan ünnep sincs, amely hétvégére esne, viszont az idei évhez képest kevesebb lesz a hosszú hétvége, mivel május 1-je és október 23-a is szerdára esik. A rendelettervezet szerint pihenőnapként megkapjuk augusztus 19-ét (hétfő) és december 24-ét (kedd).

A 2013-as (várható) munkaszüneti napokat mutatja az alábbi táblázat:


Az idei évre vonatkozóan eldőlt az is, hogy pihenőnapként kapjuk meg december 31-ét (hétfő), amit előző szombaton, december 29-én kell bedolgoznunk. Így nem 2, hanem 3 munkanap (december 27 csütörtök, december 28 péntek és december 29 szombat) lesz a két ünnep, azaz karácsony és szilveszter közötti időszakban. Valószínűleg sok munkavállaló szabadságként kiveszi majd december 29-ét, érdemes tehát egy szabadnapot tartalékolnunk, és/vagy előre jelezni főnökünknél, hogy igazán hosszú lehessen a karácsonyi szabadság.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei munkaszüneti napokat az alábbi táblázat mutatja:

Címkék: