Félmilliós fizetések a közmédiában: jön az új bértábla

Pénzcentrum2012. február 14. 09:02

A közmédiában új bértáblát vezettek be: több tíz- vagy akár százezer forinttal is csökken egyes dolgozók bére, mások viszont fizetésemelést kapnak - írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, a közmédia csaknem 2500 munkatársát foglalkoztató médiaszolgáltatási alapnál a vezetők a múlt héttől személyes elbeszélgetéseken közlik a dolgozókkal, hogy az új bértábla a végzett munka és beosztás alapján 17 kategóriába osztja a munkavállalókat, és emiatt módosítják a szerződéseket.

Az új bértábla kidolgozását részben azzal indokolják, hogy a négy korábbi közszolgálati médiumnál - ez az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda - jelentős bérkülönbségek alakultak ki. A két televíziónál az elmúlt húsz évben átlagosan jobban kerestek, mint a rádiónál vagy a távirati irodánál. A különbségek azonos beosztásban, például műsorvezetők esetében, több százezer forintra rúgnak.

A Népszabadság szerint a múlt héten több dolgozó közölte a főnökével, hogy ott helyben nem írja alá munkaszerződése módosítását, inkább gondolkodási időt kér. Egyes televíziós és rádiós riportereknek ugyanis 50-60 ezer forinttal akarják csökkenteni a jelenlegi 300-400 ezres fizetését. Egyes kiemelt szerkesztők esetében a fizetéscsökkentés meghaladja a százezer forintot is, ilyen beosztásban eddig többen 500-700 ezer forint körül kerestek.

Címkék:
közmédia,