A munkaerő-kölcsönzők bajban lehetnek a bérkompenzáció miatt

Pénzcentrum2012. február 8. 09:33

A hazai munkaerő-kölcsönző cégek attól tartanak, hogy ellehetetlenül a működésük a kormány bérkompenzációs szabályozása miatt - írja a Népszabadság.

Mivel a kölcsönbevevő cégek bérpolitikájára a kölcsönbe adóknak nincs hatásuk és a kölcsönzött dolgozók bérezését is ehhez kell igazítaniuk, nem tudják garantálni, hogy a foglalkoztatottak nettóban ne vigyenek haza kevesebb pénzt, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy a kölcsönzők - hacsak nem nyelik le a különbözetet- eleshetnek közbeszerzésektől, állami támogatásoktól, sőt a teljes elvárt béremelés terheit enyhítő adókedvezménytől.

Ha viszont átvállalják, egy esetleges csődöt kockáztatnak meg, vagy a kölcsönzést teszik drágábbá, ami elbocsátási hullámot indíthat el. Szerintük a probléma a bérkompenzációról szóló jogszabály apró módosításával megoldható. A szövetség már megküldte a javaslatát a szaktárcának, s most várja a választ - ismerteti a napilap.

A munkaerő-kölcsönző cégek 130 ezer embert foglalkoztattak tavaly, ennyi főt kölcsönöztek ki hazai cégekhez.

A Nemzetgazdasági Minisztérium erre reagálva közölte: keresi a megoldást a munkaerő-kölcsönző cégek kompenzációs nehézségeire. A minisztérium célja, hogy minél szélesebb munkavállalói körben teljesüljön az elvárt béremelés.

Címkék: