Ki számít hadkötelesnek? Elkezdődött az összeírás

MTI2012. január 11. 15:04

Már elkezdődött a hadköteles felnőtt férfi lakosság adatainak nyilvántartásba vétele - válaszolta a Honvédelmi Minisztérium.

A HM tájékoztatása szerint a honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának január 31-ig küldi meg a kért adatokat a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi szerve. A parancsnokság a természetes személyazonosítóra, a lakcímre, az állampolgárságra, a családi állapotra, valamint a személyi azonosítóra vonatkozó adatokat kapja meg; az adatbázist folyamatosan frissítik.

A rehabilitációs szakértői szerv a hadköteles személy legalább 36 százalékot elérő munkaképesség-csökkenéséről, valamint a legalább 29 százalékot elérő egészségkárosodásáról minden év január 31. napjáig szolgáltat adatot - közölte a HM.

A parlament decemberben hozott törvényt a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatainak összeírásáról.

A Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott előterjesztés indoklása szerint bár békeidőben megszűnt a hadkötelezettség, lehetőség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelőző védelmi helyzetben pedig az Országgyűlés döntésével újra bevezessék.

A tárcavezető szerint a hadkötelezettség teljesítésére a katonai igazgatás szerveinek fel kell készülniük, és ennek része lesz a nagykorú, Magyarországon élő állampolgárok törvényben szabályozott adatainak nyilvántartása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jogszabály alapján békeidőben a hadkötelesek nyilvántartása az állami szervek és más jogi személyek által vezetett adatok alapján történik majd, az állampolgárokat azonban nem kötelezik adatszolgáltatásra. Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítja a férfiak előzetes egészségi alkalmasságát.

A törvény emellett meghatározza a hadköteleseket terhelő megjelenési kötelezettséget, illetve a sorozás szabályait. Sorozást csak a hadkötelezettség bevezetése után tarthatnak.

A törvény úgy határozza meg a behívhatósági korhatárt, hogy a honvédségnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítettek esetén a katonai szolgálat felső korhatára, más hadkötelesek és a potenciális hadkötelesek esetében pedig annak az évnek az utolsó napja, amelyben az érintett a negyvenedik életévét betölti.

Címkék:
hende csaba, hadkötelezettség,