Nő a helyszíni bírság kiszabható mértéke

Pénzcentrum2012. január 9. 09:33

Április 15-től bizonyos esetekben csaknem félmilliós pénzbüntetés vagy kilencven nap elzárás is kiszabható a szabálysértőkre - írja a Népszabadság.

A 450 ezer forintos büntetéshez vagy háromhavi elzáráshoz elég, ha valakit két alkalommal kisebb, akár pár száz forintos kárt okozó bolti lopáson érnek. De két kocsmai balhé következménye szintén könnyen ez lehet, és kilencven napra fogdába kerülhetnek azok a prostituáltak is, akiket többször rajtakapnak azon, hogy tiltott helyen árulják magukat.

A helyszíni bírság maximuma a jelenlegi húszezerről ötvenezerre nő. Az elzárással nem sújtható szabálysértéseknél, amennyiben nem sikerül az ügyet a helyszínen lezárni, maximum 150 ezer forintos pénzbírságot szabhatnak ki. Háromszázezer viszont a határ, ha az elkövetőt elzárással is sújthatnák.

A "visszaesők" is retteghetnek: akit hat hónapon belül másodjára sújtanak helyszíni bírsággal, az ötvenezer helyett hetvenezres büntetésre számíthat. Annak érdekében, hogy ez a gyakorlatban is működjék, igen részletes nyilvántartás jön létre.

 

Címkék:
prostituáltak,