A rokkantnyugdíjas drámája: rabszolga lett belőle

MTI2012. január 7. 13:03

Csaknem egy hónapig fogva tartott a tanyáján egy rokkantnyugdíjast egy dóci férfi, akit súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt állítottak bíróság elé szerdán Szegeden.

A korábban ötször büntetett, analfabéta Raffael János Gusztáv 2011. március 13-án a dóci tanyájára szállította az 53 esztendős sértettet, azt ígérve neki, hogy munkát és szállást ad neki. A vádlott a férfit 2011. április 12-ig akarata ellenére a tanyájának egy furnérlemezből összetákolt melléképületében tartotta, azzal fenyegetve őt, hogy elvágja a torkát, ha ellenkezni mer. A sértett feladata volt a lovak ellátása és más, ház körüli munkák elvégzése.

A vádlott tavaly április 12-én délelőtt a sértettet Csanytelekre szállította, hogy ott - a korábbi fenyegetéssel - arra kényszerítse, hogy a takarékszövetkezetből a teljes nyugdíját vegye fel és adja át neki. A sértett felvett ötezer forintot, de ez előtt jelezte az ügyintézőnek, hogy mi történt vele. A rokkantnyugdíjas férfi a takarékszövetkezet munkatársai segítségével tudta elérni, hogy a vádlott a felvett ötezer forint átvétele után magára hagyja.

Raffael János Gusztáv azzal védekezett, hogy megsajnálta, befogadta a hajléktalan férfit, és a családtagjaihoz hasonlóan etette, itatta a sértettet. A vádlott azt mondta, cserébe azt várta el a férfitól, hogy alkalmanként fuvarozza el gyermekével az orvoshoz, s néha segédkezzen a ház körül.

A sértett a bíróság előtt is elmondta, hogy félt a nála több mint háromszor nagyobb testsúlyú vádlottól, rettegett attól, hogy az bántalmazza, "összetöri a csontjait". A férfi azt állította, a vádlott családtagjai a bíróság folyosóján, a vallomástétel előtt is megfenyegették.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik.

Címkék: