10,6 százalék a munkanélküliség

Pénzcentrum2012. január 5. 10:02

A szeptembertől novemberig tartó időszakban átlagosan 3 millió 870 ezer fő volt foglalkoztatott a nemzetgazdaságban a KSH ma publikált adatai szerint. Az előző év azonos időszakához képest a foglalkoztatottak száma egy százalék körüli mértékben emelkedett, de kissé emelkedett a munkanélkülieké is. Az előző, augusztus-októberi időszakhoz képest a munkanélküliségi ráta kissé csökkent, 10,6 százalék volt.

A foglalkoztatottak száma 42 ezer fővel volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest, az augusztus-októberi időszakhoz képest pedig 7 ezer fővel. A munkanélküliek száma 460 ezer fő volt, ami kissé magasabb az egy évvel ezelőttinél, és ez a 15-74 éves korú, gazdaságilag aktív lakosság körében 10,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

A foglalkoztatási helyzet éves alakulására jellemző, hogy a munkanélküliek száma csak kisebb mértékben csökkent, és az utóbbi hónapokban a csökkenés megállt, és minimális növekedésnek indult.


Nem ellentmondás, hogy a foglalkoztatás bővülgetése mellett a munkanélküliség nem tud igazán csökkenni, ez az aktivitás bővülésének eredménye. A nyugdíjazási és segélyezési szigorítások azt eredményezik, hogy inaktívból többen kerülnek át aktív állományba, így a munkanélküliségi ráta még úgy is beragadhat magas szinten, ha van, de nem elégséges a foglalkoztatás-bővülés. Figyelembe kell venni még, hogy ebbe a foglalkoztatottsági statisztikába beleszámít a közfoglalkoztatás is. Jól látható, hogy év elején a munkanélküliség megugrott, ami az előző évi közmunka rendszer megszüntetése, majd az új közfoglalkoztatási rendszer késedelmes beindítása miatt jelentkezett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A munkanélküliek 17 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 26,1%-os munkanélküliségi rátája megegyezett a 2010. szeptember-novemberivel. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája is az egy évvel ezelőttivel lényegében azonosan alakult, 9,7% volt. A munkanélküliek 46,9%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt - írja a KSH.

 

Címkék: