Beteg gyermek után nem jár majd fizetés nélküli szabadság

Pénzcentrum2011. december 1. 12:06

A Gazdasági Bizottság megszüntetné a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság intézményét, legalábbis ez áll az új Munka törvénykönyvéhez benyújtott módosításban - írja a Napi.hu.

A parlament várhatóan a jövő héten szavaz az új Munka törvénykönyvéhez benyújtott több mint 700 módosító javaslatról, ám még most is kerülnek a ház elé újabb módosítások. Az új Munka törvénykönyve kisebb problémái után meghagyja a szabadságok jelenlegi rendszerét vagyis a 20 napos alapszabadságon felül a kor előrehaladtával nő a fizetett szabadság ideje.

Várhatóan a jövő heti szavazások után is megmarad a gyerekek után járó pótszabadság mértéke: a jelenleg hatályos Munka törvénykönyve (Mt) szerint a 16 éven aluli gyerekek után az egyik szülő plusz két nap fizetett szabadságra jogosult gyermekeként, ám ez a három és több gyerekesek esetében sem lehet több hét napnál.

A jelenlegi szabályok szerint fizetés nélküli szabadságra jogosult a szülő a 12 éven aluli gyermeke betegsége esetén. A tervek szerint ez a szabály is bekerült volna az új jogszabályba, ám a Gazdasági Bizottság most benyújtott javaslata ezt a mondatot kivenné a kormány által beterjesztett változatból. A bizottsági javaslatokat általában a kormány készíti el - a legritkább esetben van mögötte kormánytól független képviselői szándék - vagyis a javaslattal a kormány saját magát korrigálja.

A hosszú fizetés nélküli szabadságot általában a nagy betegséggel küzdő gyermekek szülei vették igénybe. Valódi anyagi segítséget ilyen esetben sem sokat jelentett - hiszen nem járt utána juttatás - viszont megmaradt a remény ez esetben a szülőknek a munkába való visszatérésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek ellenére általános tapasztalat, hogy ilyen betegségek esetén a tartós munkától való távollét az egyik szülő munkanélkülivé válásával járt, ugyanis a munkáltatók csak a legritkább esetben tolerálták a családi problémákat. A jövőben ezzel a módosítással viszont ennek már az esélye sem lesz meg.

Címkék: