A foci és a bírók miatt sarcolja meg a kormány az evásokat

Pénzcentrum2011. november 18. 10:03

Jövőre 27 milliárd forinttal több bevételt vár a kormány az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva), miután a jelenlegi 30-ról 37 százalékra nő az adókulcs. Így 2012-ben ebből az adónemből összesen 206,2 milliárdos bevételt vár.

Kormánypárti képviselők módosító indítványt nyújtottak be a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, amelyben 27 milliárd forinttal toldják meg az evabevételi elirányzatot. A többletpénzt azonnal el is költenék: a legnagyobb kiadási tétel a bíróságok és ügyészségek támogatásának 11,6 milliárd forinttal való emelése volt − amelyre Lázár János frakcióvezető tett javaslatot. E pénzből emelik a bírói illetményalapot, az ügyészi fizetéseket. A támogatásból 20 új ügyészi és 380 új bírósági állás is létesülhet. Emellett megkezdik a Pest Megyei Bíróság épületének rekonstrukcióját, illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróságról kerületeket választanak le, így alapítva új kerületi bíróságot, csökkentve az ügyterhet.

További 7 milliárdot költene a kormány az extra evabevételekből stadionépítésre. A pénzből a Puskás Ferenc (ex Nép-) Stadion és az FTC-pálya felújítását kezdenék meg. A benyújtott javaslatok szerint jutna a pénzből a budapesti Erkel Színház és vasúti hidak rekonstrukciójára is.

 

Címkék: