Vége lehet az ingyenes bölcsődéknek

Pénzcentrum2011. november 16. 09:32

Az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is úgynevezett személyi térítési díjat állapíthatnak meg a bölcsődékben egy törvénytervezet szerint - értesült a hvg.hu.

A portál értesülése szerint a külön személyi térítési díj összege az egy főre eső jövedelem 25 százaléka is lehet. A terv ellen tiltakozását fejezte ki a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. A szakszervezet szerint már az étkezésért fizetendő térítési díj is nagy terhet ró a szülőkre, miután a nyersanyagnormára 50 százalékos rezsiköltséget is ráterheltek.

Ha valakinek sikerül bejuttatnia a gyerekét egy önkormányzati bölcsődébe, szinte ingyen vigyáznak rá, míg egy családi napközi vagy a magánbölcsőde 40-70 ezer forint havonta, függetlenül a család anyagi helyzetétől. Ez igazságtalan rendszer - hívta fel a figyelmet tavaly a Népesedési Kerekasztal. Szerintük az intézmény típusától függetlenül általánossá kellene tenni, hogy a szülők térítést fizetnek, a munkáltatókat pedig rá kellene bírni, hogy ehhez a díjhoz béren kívüli juttatás formájában hozzájáruljanak. Az így felszabaduló költségvetési forrásokat az intézményrendszer bővítésére és a rászorulók térítési díjának mérséklésére használhatnák.

Ez az elképzelés korábban sem állt távol a kormánytól. - A bölcsőde szociális intézmény, igazságtalan, hogy most szerencsén vagy kapcsolatokon múlik a bejutás. Ha nem piacosítjuk a rendszert egy kicsit, nem lesz elég férőhely. Tízezer hiányzó hely nagyon sok, még uniós pénzből sem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani - magyarázta a Népszabadságnak Nyitrai Imre - azóta felmentett - helyettes-államtitkár.

Magyarországon tíz-tizenötezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van, mint amennyire szükség lenne - úgy, hogy a bölcsődék közel 130 százalékos kihasználtsággal működnek. - Hazai forrás bölcsődeépítésre az elmúlt években sem volt, most sincs és a jövőben sem lesz - közölte le Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára év elején. Azt is bejelentette, hogy az unió viszont a 2007-2013-as költségvetési időszakban közel 17 milliárd forintot ad erre a célra, ezért a kormány 6600 új férőhellyel számol.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
bölcsődei dolgozók demokratikus szakszervezete,