Így nevelnék életre a gyerekeket

Pénzcentrum2011. november 11. 09:31

Nemcsak az empátiáról, az önismeretről, a női és férfiszerepekről lenne szó ezentúl az iskolákban, de olyan praktikus ismeretekről is, mint hogy hogyan kell megszervezni egy nyaralást, vagy miként kell takarékoskodni - írja az Index.

Bár a családi életre nevelés ma is része a Nemzeti alaptantervnek (Nat), de az új Nat-ban kiemelt fejlesztési területté válik - közölte az hírportál érdeklődésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A családi életre nevelés nem lesz külön tantárgy ezután sem, a témával kapcsolatos elemek átadásában mindegyik tantárgy részt vállal az elsőtől a 12. osztályig. Az új Nat tervezete szerint a családi életre nevelés összetett fejlesztési feladat, amelynek keretében a tanulók ismereteket és értékorientációt kapnak a tudatos párválasztással, a felelős szexuális élettel, a család életének és tevékenységének szervezésével, a családon belüli mindennapi teendők ellátásával, a konfliktuskezeléssel, illetve -megelőzéssel, valamint a gyermekvállalással és a gyermekneveléssel kapcsolatban.

Az oktatáskutató szerint ugyanakkor attól nem változik semmi, ha mindezt tantervekbe rögzítik, a pszichológus pedig úgy látja: a kamaszok vevők a pozitív képzetekre, de látják a realitásokat, és a felnőttek hiteltelenségét nem díjazzák.

 

Címkék:
párválasztás,