Változhat az áfakulcs az alapvető élelmiszereknél

Pénzcentrum2011. szeptember 21. 14:02

Napirenden van a kormányban az alapvető élelmiszerek áfájának átrendezése - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTV Este című műsorában. Vagyis vélhetően bizonyos termékek vagy termékkörök átkerülnének a 18 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá, miután a kormány pénteken intézkedései között bejelentette, a 25 százalékos általános áfakulcs 27 százalékra emelkedik.

"A kormányban napirenden van az alapvető élelmiszerek árának elviselhető szinten tartása" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden, a Magyar Televízió Este című műsorában. Arra a kérdésre, hogy eszerint kiszélesítik-e az alacsonyabb áfakulcs alá tartozó termékek körét Szijjártó Péter azt mondta, a nemzetgazdasági miniszter tesz majd javaslatot, amelyből kiderül, hogy konkrétan kiszélesítésnek vagy átsorolásnak hívják-e majd az átrendezést.

Az általános áfakulcs 25% jelenleg, a kormány pénteki bejelentései nyomán ez 2 százalékponttal 27%-ra emelkedik. Jelenleg a tej és pékáruk után kell alacsonyabb, 18%-os áfát fizetni. Az egyik kiskereskedelmi lánc az áfaemelésre nyilatkozva minap azt mondta, a gyümölcs, zöldség és hústermékeknek kellene kedvezményes áfakulcs alá kerülniük.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány mely termékek kedvezményes körbe sorolására gondol.

Címkék: