Mikor kezdik vizsgálni a rokkantnyugdíjasokat?

Népszava2011. szeptember 12. 09:02

Bár a Széll Kálmán Terv bemutatásakor a kormány kijelentette, hogy ez év július 1-jétől elkezdi a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát, ezidáig sem történt érdemi lépés az ügyben - írja a Népszava.

A felülvizsgálat 220 ezer embert érinthet, ennek felét, mintegy 110 ezer embert akarnak visszaterelni a munkaerőpiacra.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke a lapnak elmondta: előre látható volt, hogy nem lesz megfelelő kapacitás a felülvizsgálatokra. Megjegyezte: még mindig nem lehet tudni, hogy 2012-ben mi vár a rokkantnyugdíjasokra, a kormányzati elképzelésekről a szövetségnek sincs információja.

A munkaerőpiacon jelenleg olyan megváltozott munkaképességűt keresnek, aki magas képzettségű, több nyelven beszél és jó számítógépes tudással rendelkezik, de megelégszik a minimálbérrel, vagy olyan munkára alkalmaznák őket 4 órás részmunkaidőben, amit más nem végez el.

A rokkantak esetében az aktív korúak 72 százaléka 46-64 éves, több mint 70 százaléknak csak általános iskolai vagy szakmunkás végzettsége van. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság egyébként 720 ezer rokkantnyugdíjast tart nyilván, ám 380 ezren már jogosultak az öregségi nyugdíjra. Nem ellenőriznék azokat sem, akik 50 százaléknál magasabb arányban rokkantak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: