Vandálkassza: ötezer forintot fizet minden gyerek az iskolának

MTI2011. szeptember 9. 17:36

Minden diáknak évi ötezer forintot kell befizetni kaucióként az idei tanév kezdetén az újszászi középiskolának abba a "vandálkasszának" elnevezett pénzalapjába, amelyből az évközben általuk elkövetett rongálások, károkozások helyreállítási költségeit fogják fedezni - mondta el a helyi oktatási intézmény vezetője pénteken az MTI-nek.


Az iskola vezetése megelégelte, hogy évente félmillió forintra rúgó kárt okoznak a magukról megfeledkezett és tettüket jó heccnek tartó tanulók az intézményben, amelyet ráadásul a közelmúltban több mint 400 millió forintos támogatásból szinte teljesen felújítottak - indokolta a döntést Rózsa György igazgató.

Mint hozzátette, az elmúlt tanévben letört csaptelepek, betört lámpák, beszakadt ajtók, letépett feliratok tanúskodtak a vandalizmus nyomairól, amelynek most mindenképpen véget akarnak vetni.

Az igazgató tájékoztatása szerint azok a gyerekek, akik a tanévben nem követnek el semmilyen rongálást, visszakapják a teljes összeget. A nevesíthető károkozók pénzéből levonják a javítással járó kiadásokat, ha viszont a diákok közül senki sem vállalja magára a vandál cselekedetet, mindenki beszáll a helyreállításba.

Rózsa György megjegyezte: náluk már gyakorlat, hogy amikor széket, asztalt vagy ajtót akarnak vásárolni, mindig kérnek egy mintadarabot; ezt a diákoknak adják, hogy próbálják meg szétverni, és amelyik egyben marad, abból rendelnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A iskolavezetés által kért kauciót a középiskola félezer tanulójának kilencven százaléka már befizette, tíz százalékuk kért halasztást vagy részletfizetést.

Címkék: