Tízezrekbe kerülhet a jogosítvány meghosszabbítása

Pénzcentrum2011. augusztus 4. 09:32

Szakmai egyeztetést kezdeményezett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jogosítványokkal kapcsolatos egészségügyi alkalmassági előírások megváltoztatására. Jelentős módosulás nem várható, mivel a szaktárca az uniós joggal tökéletesen egyezőnek tartja a hazai rendelkezéseket - írja a Napi Gazdaság.

Az új előírások szerint a krónikus betegeknek nem elegendő a háziorvost felkeresniük, ha lejárt az egészségügyi alkalmasság, szakorvosi véleményt is be kell szerezni. Így például a folyamatosan gyógyszerszedésre kényszerülő cukor- vagy szívbetegek esetenként hónapos procedúra elé nézhetnek (a várólisták hossza miatt).

A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy mindenki az utolsó pillanatban keresi fel háziorvosát, bízva abban, hogy igazolását a régi módon azonnal meg tudja szerezni.

A szabályok mellett a költség is változott. A korábbi ötezer helyett a negyvenévesnél fiatalabbaknak 6800 forintot kell kifizetniük a családi orvos igazolásáért. Arról azonban nincs konkrét előírás, hogy a szakorvosok mekkora összeget számoljanak fel.

Akadnak rendelők, ahol a háziorvosi tarifát tartják irányadónak, de elképzelhető ennél magasabb költség is. A peches betegeknek akár 30 ezer forintnál is többe kerülhet a jogosítvány meghosszabbítása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: