Így lehetne tízezrekkel növelni a foglalkoztatottak számát

MTI2011. július 2. 16:02

Éves szinten több tízezerrel lehetne növelni a foglalkoztatottak számát, ha a cégek előnyben részesítenék a munkaerő-kölcsönzést, ez pedig tartós fellendülést jelenthetne a magyarországi vállalatok versenyképessége, a gazdaság bővülése szempontjából - közölte a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) abból az alkalomból, hogy immár tíz éve van lehetőség Magyarországon munkaerő-kölcsönzésre.

Az MMOSZ úgy véli, hogy a munkaerő-kölcsönzés egyfelől sok, a munkaerő-piacon állástalanként jelen levő embert is beemel a foglalkoztatásba, másrészt a már aktív munkaerő-piaci szereplők részvételét is optimalizálja.

A szövetség hangsúlyozza: a kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatottak nagy része olyan betanított munkás, szakmunkás, vagy érettségizett, aki nem tudott munkaügyi központon keresztül elhelyezkedni, többségük 25-55 év közötti munkanélküli, vagy még pályakezdő.

Az MMOSZ adatai szerint tavaly 608 cég végzett munkaerő-kölcsönzést Magyarországon, a kölcsönző cégek 89 százaléka (539 cég) magyar tulajdonú vállalkozás, rajtuk kívül 59 külföldi, és 10 offshore vállalat tevékenykedik ezen a területen.

A munkaerő-kölcsönzésben foglalkoztatott létszám 2009 év végi záró állománya több mint 75.000 volt, míg a becsült átlagos statisztikai állományi létszám 200-250.000-at tett ki. A bérelt létszám több mint kétharmadát magyarországi cégek adják - emeli ki az MMOSZ a közleményben.

A magyarországi kölcsönbeadók nettó árbevétele 2009-ben 145,3 milliárd forint volt, amelynek 98-99 százaléka (körülbelül 143 milliárd forint) ténylegesen bér, járulék és egyéb adónemek (iparűzési, szakképzési, társasági adók) voltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2010-re még nincsenek összesített adatok, de az MMOSZ 24 tagszervezetének - amelyek tavaly 21.300 foglalkoztatottat kölcsönöztek ki - összbevétele 23,2 milliárd forint volt.

"A munkaerő-kölcsönző cégek, különösen a hazai tulajdonú bérbeadók igen jelentős mértékben járulnak hozzá a foglalkoztatotti helyzet javításához, a költségvetési bevételek növeléséhez, a szociális kiadások csökkentéséhez (például álláskeresési segélyek csökkenése) és magyarországi vállalatok régiós versenyképességének javításához" - idézi a közlemény Varga Pétert, az MMOSZ vezetőjét.

 

Címkék: