Szégyenfalra kerülhetnek a segélyt kérők

Pénzcentrum2011. június 24. 10:02

Önkormányzati rendelettel szégyenfalra kerülhetnek azok, akik segélyt kapnak, de nem vállalják el a közmunkát, vagy nem veszik igénybe a kért szociális támogatást.

Törvényes jogalap nélkül hozta nyilvánosságra internetes honlapján a segélyt kérő, de azt végül igénybe nem vevő 300 helybeli személyes adatait a Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat - döntött csütörtöki jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság - írja a Délmagyar.hu. Így törölni kellett a személyes adatokat.

Tavaly nyáron országos visszhangot váltott ki, hogy Hódmezővásárhely hivatalos honlapjára felkerült azok listája, akik rászorulónak vallva magukat segélyt kértek a várostól, ám végül azt nem vették igénybe, a részükre felajánlott munkát pedig visszautasították. Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint a város önkormányzata törvényes jogalap nélkül hozott nyilvánosságra 300 nevet, születési időpontot és lakcímet. Ezért a feketelistát haladéktalanul le kell venni a város honlapjáról.

Az ombudsman úgy ítélte meg, hogy személyes adatokat csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az érintett ahhoz hozzájárul vagy azt törvény, helyi önkormányzati rendelet lehetővé teszi. A Fővárosi Bíróság lényegében jóváhagyta az ombudsman állásfoglalását.

Az önkormányzat erre úgy döntött, hogy továbbra is fenn kívánja tartani a szégyenfalat, amit 2010 szeptemberében rendeletben is rögzített. Az önkormányzat érvelése szerint a nyilvánosság erejének köszönhetően sikerült több mint 280 visszaélőt kiszűrni, és ugyanennyi ténylegesen rászorulót bevonni a város támogatási rendszerébe. Jelenleg 16 név szerepel a listán. Köztük ketten azért kerültek fel a szégyenfalra, mert 3-nál többször nem mentek el az ebédért. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: