Szokatlan bejelentésre készül Orbán

Pénzcentrum2011. június 21. 09:02

Orbán Viktor miniszterelnök a mai kormányülés után, várhatóan 14.00 órakor sajtónyilatkozatot tesz a Miniszterelnökségen - derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatóból. A kormányfő az MR1 reggeli műsorában azt is elárulta, hogy mi lesz a bejelentés témája: "a világrekord mértékű államadósság-csökkentés egy lépésben".


Szokatlan kormányülés várható, világrekord mértékű államadósság-csökkentés egy lépésben - többek között erről is beszélt az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő azt is elárulta, hogy ősz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentő program.

"Az éves nemzeti össztermék 81 százalékáról 77 százalékra, 1345 milliárd forinttal csökken az államadósság a keddi kormányülésen bejelentendő intézkedésekkel" - nyilatkozta a kormányfő a Magyar Rádió 180 perc című reggeli műsorában. A miniszterelnök megjegyezte: "magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításából származó pénzt fordítja a kormány az államadósság csökkentésére".

A Portfolio.hu elemzői már korábban rámutattunk arra, hogy ez az egyszeri államadósság-csökkentés a nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhető. Véleményük szerint az viszont már érdekesebb kéréds, hogy az 1345 milliárd forintos összeg miért csak a GDP 4%-ának megfelelő mértékben mérsékli az államadósságot. A hivatalos prognózis szerint a kormány az idei évre 28 440 milliárd forintos GDP-vel számol, vagyis az 1345 milliárd forintnyi nyugdíjvagyon az idei GDP 4,8%-ának felel meg.

A kormányfő a közrádió műsorában úgy vélekedett, hogy tudomása szerint világrekordnak számít az adósságcsökkentés mértéke. "Már a mérséklés ténye is érdem, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan nő az államadósság" - tette hozzá.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A miniszterelnök azt is elárulta, hogy "az ősszel várhatóan újabb adósságcsökkentő lépésre kerül sor", később pedig a tervezett intézkedések mérséklik az államadósságot.

 

Címkék: