2000 milliárddal lógnak a cégek az államnak

Pénzcentrum2011. május 23. 10:32

Jelenleg mintegy 120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás összesen 534 milliárd forint összegre. A vállalkozások évek alatt felhalmozott adótartozása viszont már 2125 milliárd forintra rúg.

Meghaladja a 2125 milliárd forintot a vállalkozások teljes adótartozása - derül ki a feketelista.hu összesítéséből. Sok cég ellen szinte havonta indul új végrehajtás. Miután rendezik az adósságukat, újabb befizetéssel maradnak el, ami miatt ismét eljárás indul ellenük.

Külön probléma, hogy a végrehajtás alá vont cégeknek csaknem háromnegyede gyakorlatilag már nem működik, így kevés az esély a hátralék behajtására. Az adóhatóság adatai is arról tanúskodnak, hogy számos intézkedés ellenére romlott a hátralékok behajtási megtérülése; éves szinten számítva a korábbi 28-30 százalékról 23 százalékra mérséklődött.

A feketelista.hu összeállítást készített arról a kétszáz cégről is, amelyek ellen a legtöbbször indult adóvégrehajtás. Ebből kiderül,hogy van olyan társaság, amely harmincszor szerepel a listán, s az első tíz "helyezett" mindegyike ellen legalább huszonhatszor indult adóvégrehajtás. A lista kétszázadik helyére sorolt cég neve is tizenháromszor volt olvasható az adóvégrehajtásban elmarasztaltak között.

A portál megállapítása szerint a felsorolt cégek túlnyomó része korlátolt felelősségű társaság, és a kétszáz vállalkozás között mindössze egyetlen(!) részvénytársaság található. Feltűnő viszont, hogy felkerült a listára 38 betéti társaság, sőt, közülük három az első tíz között található. 

Notórius nemfizetők

Az a tény, hogy egy cég ellen több alkalommal indul végrehajtás, nem jelenti feltétlenül azt, hogy kibújik a fizetés alól. Amennyiben ugyanis a vállalkozás nem teljesíti határidőben a havonta bevallott kötelezettségét, az informatikai rendszer jelzése alapján azonnal megindul a végrehajtási eljárás. Amennyiben viszont a hatósági átutalási megbízás behajtási eredményre vezet, az eljárás néhány napon belül be is fejeződik. Ez a folyamat rendszeresen, akár havonta megismétlődhet - tájékoztatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértői.

Azt azonban nem hozzák nyilvánosságra, hogy a listán szereplő egyes cégek mekkora összeggel tartoznak. Annyit azért sikerül megtudni, hogy a végrehajtás alá vont társaságok közül a legnagyobb összegű adótartozás eléri az 5,5 milliárd forintot. Amennyiben az értékesíthető vagyon nem nyújt fedezetet az adósság megfizetésére, az adóhivatal felszámolást kezdeményez a cég ellen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A listát áttekintve megállapítható, hogy a legtöbbször végrehajtás alá vont első húsz között kizárólag vidékiek találhatók. Legtöbben - kétszázból ötvenen - Pécsről, és húszan Kaposvárról szerepelnek a névsorban. Az "első hely" kétségtelenül a szekszárdi HB Szerelőipari Bt.-é, amely ellen összesen harmincszor indítottak adóvégrehajtást, ez év első negyedében már négy alkalommal is.

Budapest és Pest megye a legérintettebb

Az ország régióit tekintve számszerűleg és arányában is Pest megyében indult a legtöbb cég ellen adóvégrehajtás. A megye 84 044 cégét figyelembe véve a 18 058 eljárás 21,5 százalékos arányt jelez. A nagyvárosokat tekintve Budapest vezet (bár a 200-as listán csak egyetlen fővárosi cég neve szerepel), ahol a működő 232 622 céghez képest 49 996 adóvégrehajtást regisztrálhatunk (21,5 százalékos arány). Miskolc 19,7 százalékos arányával megközelíti a fővárost; itt a 10 139 cégre 1999 adóvégrehajtás jut. Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden 10,4 és 13,2 százalék közötti a szóródás, a legjobb eredményt pedig ebben az összevetésben is Győr mutatja, ahol a 9017 vállalkozásra csak 759 adóvégrehajtási ügy jutott (8,4 százalékos arány).

Címkék: