Itt a kormány új ötlete: mikor jönnek a szuperszemélyik?

Pénzcentrum2011. május 11. 09:50

Egy tavaly decemberben született kormányhatározat alapján a kabinet döntött a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) bevezetéséről. A cél az állam által kibocsájtott okmányok és kártyák egységesítése, számának csökkentése, valamint a spórolás.

Vetési Iván miniszteri biztos szerint egy átlag állampolgár jelenleg túl sokféle igazolvánnyal rendelkezik, ezért is van szükség egy egységes szabályrendszerre és szervezeti keret létrehozására. Hozzátette: szabad és korlátozásmentes, sokrétű igényeket kielégítő szolgáltatást kell, hogy biztosítson a Nemzeti Egységes Kártyarendszer mind az állam, mind pedig a gazdasági szereplők számára is. Az egyik legfontosabb, hogy a NEK személyazonosítást tegyen lehetővé, de emellett többek között e-taj funkciókat tudjon támogatni, vagy adókártyaként funkcionáljon - fogalmazott a miniszteri biztos.

Az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Idén elsőként a kormánytisztviselői kártyát vonják be az egységes nemzeti kártyarendszerbe, amivel öt-hat kártyát tudnak majd kiváltani. Egy idő után - az útlevél kivételével - eltűnnek a papír alapú okmányok, és minden igazolvány plasztik lesz.

A koncepció alapja az állami irányítás és felügyelet. A biztos szerint fontos a nyílt platform létrehozása, azaz, hogy gyártó független gyártást és egymással kompatibilis kártyatechnológiát valósítsunk meg. A NEK bevezetése a fokozatosság elvét fogja követni, ennek keretén belül a kormánytisztviselői kártya kerül először bevezetésre - mondta Vetési Iván. A Nemzeti Egységes Kártyarendszer struktúráját egy kártyamenedzsment-központ valósítja meg, ahol a kártyakibocsájtás, nyilvántartás és nyomon követés történik.

A tervek szerint a nemzeti egységes kártyarendszer 2012 végéig jön létre. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: