Az emberek felét nem érdekli az 1%: sokan elrontják a kitöltést

Pénzcentrum2011. május 2. 09:02

Tavaly mintegy 118 ezer esetben nem került a felajánlott összeg az adózók által megjelölt helyre különböző technikai okok miatt. Ezáltal 600 milliótól estek el a szervezetek. Olyan hibák miatt, mint a több szervezet megjelölése, késedelmes adóbevallás -írja a Népszabadság.

A tavalyi évben az emberek 54 százaléka rendelkezett csupán az 1%-ról. Épp ezért a közel 30 milliárdos lehetséges felajánlásból csak 17 milliárd kerülhetett kiosztásra a civil szervezetek között. Az érdektelenség mellett az egy főre jutó felajánlott összeg is egyre csökken, míg 2009-ben átlagosan 6 ezer forint fölött volt, addig tavaly már ez 5500 forintot is alig érte el. Az adórendszer átalakításának hatására ez a jövően még jobban csökkenni fog. A kormány már tárgyal az egyházakkal a jövőbeni támogatásokról, a civilekkel egyelőre nem tudni mi lesz.


A legnépszerűbb szervezetek még mindig a beteg gyerekekkel foglalkozó alapítványok, közvetlenül utánuk népszerűségben az állatmenhelyek vannak. De egyre többen és egyre szívesebben ajánlják fel az egy százalékukat a saját gyerekük iskolájának, óvodájának.

Címkék: