Adókedvezményt kapsz, ha beleadsz az államdósságba

Pénzcentrum2011. április 20. 16:10

Adókedvezményekkel segíti, ismeri el az állam azoknak az embereknek az erőfeszítéseit, akik részt vesznek az államadósság csökkentésében - jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Miniszterelnökségen szerda délután tartott sajtótájékoztatón.

Elismerik az adósságalapba történő befizetést

A szja, az egyszerűsített vállalkozási adó és az eho alapjából levonhatják azt az összeget az adózók, amelyet az államadósság alapba fizettek be - magyarázta Szijjártó Péter, aki azt is elárulta a mai kormányülést követően, hogy négy éven keresztül le lehet vonni ezt az összeget az adóalapból.

A vállalatok, vállalkozások esetében is kedvezményt nyújt az állam. A társasági adó esetében elismert költségnek minősül az alapba történő befizetés - fűzte hozzá a szóvivő, aki hangsúlyozta azt is, hogy az intézkedés egyenlege mindenképp pozitív lesz az adókedvezményekkel együtt is.

Program a vállalkozói terhek csökkentésére

A kormány ma döntött a Széll Kálmán terv egy újabb részletéről, drasztikus bürokráciacsökkentő programot hajt végre - jelezte a sajtótájékoztatón Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a kormány június 30., illetve augusztus 30. határidővel kidolgoz jogszabályokat, ami összesen 500 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozók adminisztrációs terheit.

100 és 400 milliárd forintos adminisztrációs terheléscsökkentő jogszabálycsomagot kell a kormány és a parlament elé vinni a fenti határidőkig - mondta Matolcsy György, aki kiemelte: csütörtökön részletes lista lát napvilágot a bürokrácia leépítését szolgáló intézkedésekről.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint összesen az 500 milliárd forintos, a Széll Kálmán terv keretében elindítandó program 1,2-1,3%-os többlet gazdasági növekedést hoz Magyarország számára a ciklus végéig.

Itt vannak a részletek!

Matolcsy György a szerda délutáni sajtótájékoztatón több konkrét területet is megnevezett a holnap (az NGM oldalán) nyilvánosságra kerülő listából:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- a terv érinti az adóbevallások módjának egyszerűsítését, ez 15 milliárd forintos megtakarítást jelenthet a vállalkozások számára

- átutalások egyszerűsítése, adóbevallások számának csökkentése

- a könyvvizsgálói kötelezettség eltörlése a kis és középvállalkozások esetében. 200 millió forintig nem kell kötelezően könyvvizsgálói szolgáltatást igénybe venni. Ez összesen önmagában 5,6 millárd forintos tehercsökkentést eredményez a vállalkozói szféra számára

- a cégek (állam felé történő) kötelező adatszolgáltatás rendszerében is jelentős ritkítás lesz. Ebből 32 milliárd forint megtakarítása származik majd a magyar üzleti életnek

- a kormány egymáshoz igazítja, összevezeti a hatósági adatbázisokat

- a bürokrácia-, illetve tehercsökkentő csomag kiterjed a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációra is. Önmagában ebből mintegy 46 milliárd forint megtakarítása származik majd a magyarországi vállalkozásoknak - emelte ki a tárcavezető.

Címkék: