Tízezrek reménykednek közmunkában - sokuk teljesen alkalmatlan rá

Pénzcentrum2011. április 12. 09:02

Várhatóan ezen a héten megállapodást ír alá Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke: az egyezményben az is szerepel, hogy több mint százezer közmunkás bevonásával indulnak programok, illetve több tízezer fiatalnak nyújtanak piacképes szakképzettséget - írja a Népszabadság.

Antal Gábor, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa a lapnak úgy nyilatkozott, a közmunkába bevontak nagy része alapvetően nem is foglalkoztatható, mert funkcionális analfabéta, vagy mert képtelen végigdolgozni nyolc órát.

Így a szakértő szerint nem az a kérdés, hogy egy adott közmunkaprogramba átmenetileg hány embert vonnak be, hanem, hogy azok közül hány marad tartósan része a munka világának, és mennyien térnek vissza az inaktív státuszba. Az igazi megoldás az lenne, ha a programok képzéssel, átképzéssel egészülnének ki, amelyeken legalább a legrosszabb helyzetben lévők legalább megfelelően írni, olvasni, pályázni megtanulhatnának

A várható munkaprogramokból jelentős szerepet kap a vízügy, azaz a közmunkások részt vehetnek a folyók menti bozótosok kiírtásában, a medrek tisztításában, árvízvédelmi munkákban.

Vasúttisztasági és idegenforgalmi feladatok elvégzésére is alkalmazhatják a közmunkásokat: a nagy forgalmú hazai és a nemzetközi vasútvonalak környezetének megtisztítása, a parlagfű-mentesítés, az idegenforgalom szempontjából kiemelkedő területek átfogó gondozása is a feladatuk lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: