Utcán a csaposok: az olcsó alkohol őket nem vigasztalja

Pénzcentrum2011. március 16. 15:02

A füsttilalom és az olcsó áruházakban megvásárolható alkoholtermékek miatt sorra zárnak be a kocsmák Nagy-Britanniában. Emiatt közel 13 ezer ember került utcára - írja a Daily Mail.

Az elmúlt év folyamán 1300 kocsma zárt be a brit szigetországban, olvasható egy tegnap közétett tanulmányban. A bezárt kocsmák nyomán 13 ezer ember vált munkanélkülivé, és az ország is veszített turisztikai vonzerejéből - véli a Brit Sör és Kocsmaszövetség (BBPA).

A szövetség szerint a bezárások elsődleges oka az arra felé is bevezetés előtt álló cigaretta tilalmi törvény. Az ottani tilalom után ugyan sokan próbálkoztak más módon csábítani a vendégeket, családi estéket szerveztek és az étel kínálat is sok helyen bővült. Ennek ellenére most is hetente 25 kocsma kényszerül bezárni kapuit.

Ha itthon is tilos lesz a füstölés a vendéglátóhelyeken, akkor ez az alkoholfogyasztást 15-24 százalékkal vetheti vissza, ami 2,5-3 milliárd forintal apasztja a jövedéki adóbevételeket - írta a Napi Gazdaság. Hogy a szigorítás miatt hány munkahely szűnhet meg a magyar vendéglátóiparban, arról becslés sincs.

A brit kocsmárosok azonban nem csak a füstölési tilalom, hanem az adóemelések miatt is aggódnak. Brigid Simmonds a BBPA elnöke szerint a brit kormány nagy hibát követne el, ha növelné az alkohol jövedéki adó tartalmát is. Ezzel további munkahelyek kerülnének veszélybe, valamint a szövetség állítása szerint a teljes iparágra is túl negatív hatással lenne. Az áruházak és pubok közötti árrés megnőhetne, ami még több embert terelne alternatív alkoholfogyasztó helyek felé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: