Padlóra küldi a piacot a dohányzásellenes törvény

Pénzcentrum2011. március 4. 09:02

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a költségvetés módosítást kezdeményezné, amennyiben a parlament két héten belül elfogadja a dohányzás visszaszorítására törekvő törvényt. A NAV ugyanis lehetetlennek tartja a költségvetési törvényben előirányzott bevételek teljesítését, mivel a hatóság kimutatása szerint a dohányzás visszaszorítása minimum 32,5, maximum 58,5 milliárd forintos lyukat ütne a jövedéki adó bevételeken - írja a Napi Gazdaság.

A hatóság által készített hatoldalas elemzés a hazai fogyasztási szokásokat, valamint a nemzetközi tapasztalatokat veszi górcső alá, és kitér arra, hogyan változna a cigaretta fogyasztása a törvény hatálybalépésével.

Számításuk szerint a cigaretta fogyasztás visszaszorításának jövedéki adóbevétel vonzata 13-15 milliárd forint és amennyiben tilos lesz a füstölés az 15-24 százalékkal az alkoholfogyasztást is visszavetheti, aminek adóbevétel vonzata 2,5-3 milliárd forint lenne. Természetesen nem szabad megfeledkezni a cigaretta áfavonzatáról sem - ez 4,5-8,5 milliárd forint lehet-, amelyet még megdobhat a vendéglátásból származó forgalmiadó-kiesés is.

 

Címkék: