40 év utáni nyugdíj: sokan bepróbálkoznak

Pénzcentrum/InfoRádió2011. február 24. 09:32

Jogosultsági idő letelte előtt nem tanácsolja a 40 éves munkaviszonyból eredő nyugdíj kérelmezését Mészáros József az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság (ONYF) vezetője. Az idő előtti kérelmezések csak mindenki más sorban állási idejét növeli. További nyugdíjkérdésekre válaszolva Mészáros beszélt még a magánnyugdíjpénztárak reálhozamainak kifizetéséről is az InfoRádio Aréna című műsorában.

A jogosultsági idő meghatározása különbözik a szolgálati időtől, lényegében a munkaidőt jelenti, ami 8 év elejéig kiváltható gyermekneveléssel. ONYF oldaláról elhangzik egy jó tanács a nyugdíjazásához közel álló nőknek: javaslatuk szerint érdemes minden nőnek végiggondolnia életpályáját. Ezzel Arra utal Mészáros József, hogy a korengedményes nyugdíj után csak jövedelemkorlátozásokkal vállalhatnak munkát a nők mindeddig, amíg ténylegesen el nem érik a nyugdíjkorhatárt.

Nem lehet feltétlenül számítani a visszafoglalkoztatásra, még ha azt a cégünk ajánlja is fel, hiszen munkaviszonyunk megszűnik, amint elérjük nyugdíjazásunkat - figyelmeztetnek minket a műsorban.

Jogosultsági idő letelte előtt nem tanácsolja a nőknek a 40 éves munkaviszonyból eredő nyugdíj kérelmezését, viszont felhívták a figyelmünket, hogy ajánlott levélben kérelmezhetjük a jogosultsági idő kiszámítását és a főigazgatóság honlapján is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kérdések a reálhozamról

Már megkapták a magánnyugdíjpénztárak az összes kérelmet, aminek segítségével el tudják dönteni ki lép vissza az állami pillérbe és ki marad. Ezek alapján indulhat meg az érdemi munka a tényleges hozamok kiszámítása érdekében. Így csak a pénztárak gyorsaságán múlik a kifizetések időpontja, de legkésőbb májusban számíthatunk rá - mondta Mészáros.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindenki egy levet fog kapni a kiszámolt reálhozamról, ezek alapján fogja tudni mindenki eldönteni mihez is kezd ezzel a pénzösszeggel.

Ezúton is felhívták az érintettek figyelmét, hogy a folyamat zökkenőmentessége érdekében a minél előbbi kifizetésekért mindenki jelentse be pénztáránál adatainak módosítását. Már a maradási kampány során kiküldött tájékoztató levelek között is sok volt, amely címzett ismeretlen felirattal jött vissza. Ezek az ügyfelek a tájékoztatást sem fogják tudni megkapni és így nehézkes lesz számukra a reálhozamról való nyilatkozat. 

 

Címkék: