Egyre többen dőlnek be az átverős ajánlatnak

Pénzcentrum/InfoRádió2011. február 12. 15:02

A tavalyi évben sokan kifogásolták egyes nyelviskolák megtévesztő magatartását. Emiatt több tucatnyi panasz érkezett a Nyelviskolák Szakmai Egyesületéhez, a szervezet ezért jogsegély szolgálatot indított - adta hírül az InfoRádió.

Országszerte jellemző, hogy több nyelviskola az emberek jóhiszeműségét kihasználva igyekszik szolgáltatásait eladni - ennek pedig egyre többen dőlnek be. Az esetek zömében rámenős értékesítő beszéli rá telefonon az illetőt százezer, olykor egymillió forintos(!) nyelvtanfolyamra, és ha valaki bizonytalan, akkor a lakásában keresik fel, ott íratják alá vele a szerződést.

Maros Szilvia is jelentkezett 2004-ben egy püspökladányi nyelviskolába, aláírt, fizetett, és ment is a tanórákra egy darabig. Miután munkahelyet váltott, nem járt a képzésre, ezért nem is fizetett. Évek múlva kereste meg az iskola, ekkorra bírósági eljárás lett az ügyből.

"A nyelviskola a tanfolyam teljes összegét és a végrehajtói eljárás költségeit követelte rajtam. Ez 160-180 ezer forint között van, és ha nem fizetem ki, akkor viszik a házamat" - mondta az InfoRádiónak. Maros Szilvia elismerte, hogy figyelmetlen volt a szerződéskötéskor, ezért nem is sejtette, hogy akkor is ki kell fizetni a nyelvtanfolyam díját, ha nem jár be az órákra.

Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára szerint tipikus módszer a pénznyelő iskoláktól, hogy szabálytalan szerződést irattatnak alá, ráadásul olyat, ami átláthatatlan.

"A szerződés olyan apró betűvel van írva, ami szabad szemmel alig olvasható, emellett olyan kereszthivatkozások, alá- és fölérendelések vannak benne, amelyeket alig lehet követni, ráadásul szóban élénken lekötik a delikvensnek a figyelmét" - magyarázta az InfoRádiónak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Égnek a telefonvonalak a Nyelviskolák Szakmai Egyesületénél a trükköző nyelviskolák miatt, ezért a szervezet jogsegély szolgálatot indított. Sipos Júlia szerint érdemes néhány jó tanácsot megfogadni. "Ne kössenek a saját lakásukon szerződést, ne higgyenek az irreálisan gyors eredményeket kínáló iskoláknak, tájékozódjanak megbízható forrásból, és olyan szerződést, amit nem értenek, ne írjanak alá!"

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületétől eddig több tucatnyian kértek segítséget bírósági eljárásuk miatt. Valószínűleg a tájékoztatásra még inkább szükség lesz a jövőben, ugyanis a peres ügyeket követően a nyelviskolák egy része nevet váltott, vagy ugyanazon tulajdonosi körrel, több néven folytatta tevékenységét.

 

Címkék: