40 év utáni nyugdíj: erre figyelj a kérvényezésnél

Pénzcentrum2011. január 28. 08:32

Nagyon magas a 40 év szolgálati idő utáni nyugdíj iránt érdeklődők száma az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál - írja a Népszabadság.

Azt azonban a főigazgatóságon nem tudták pontosan megmondani, hogy hány érdeklődőt takar a "magas szám", mivel jelenleg erre nincs külön igénybejelentő lap, ugyanazon az íven kell kezdeményezni a nyugdíj megállapítását, amelyiken az öregségi nyugdíjét. Azt is csak becsülni lehet, hogy összesen hányan lennének jogosultak a kérelem benyújtására.

A főigazgatóságon úgy látják, idén 25 ezren fordulhatnak megalapozott igénnyel az ügyfélszolgálatokhoz. A nyugdíjalapból erre az évre mintegy 30 milliárd forintot fordíthatnak a nők külön feltétel nélküli öregségi nyugdíjazásával kapcsolatos többletkiadásokra.

Az ügyfélszolgálatokon dolgozók általában azt tanácsolják, hogy az igénybenyújtás előtt az érdeklődők kérjék a jogosultsági idő megállapítását, még akkor is, ha egyébként rendelkeznek a szolgálati időt megállapító határozattal. Az új szabályok szerint megkívánt 40 év jogosultsági idő ugyanis nem esik egybe a szolgálati idővel. Az is befolyásolja a jogosultságot, hogy a kérvényező hölgy súlyosan fogyatékos gyermekére tekintettel kapott-e ápolási díjat. 

 

Címkék: