Milliárdokat húz ki a nyugdíjügynökök zsebéből az államosítás

Világgazdaság2011. január 20. 10:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 2009-ben több mint hárommilliárd forintot, tavaly az első három negyedévben 3,5 milliárd forintot kaszáltak a tagszervezéssel a nyugdíjpénztári közvetítők. Ebben az időszakban az újonnan belépő és az átlépő tagok száma meghaladta a háromszázezret, vagyis a kasszák által egy ügyfélre kifizetett jutalék körülbelül 12 ezer forint körül mozgott - írja a Világgazdaság.

Ezt a jutalékot 2011-től viszont már valószínűleg akkor sem kereshetik meg a nyugdíjügynökök, ha az összes pénztártag a maradás mellett döntene, hiszen a kasszák minimálisra visszavágott működési költségéből tagszervező ügynökökre aligha futja majd.

"A pénztártagok döntő többsége egyébként szívesebben maradna a vegyes rendszerben, csak azért lépnek vissza, mert a maradással le kell mondaniuk az állami nyugdíjról" - mondta a lapnak Papp Zoltán nyugdíjpénztári közvetítő.

Az ügynököknek egyébként nem éri meg felkeresni a pénztártagokat, hiszen a maradásra bírásért nem kapnak jutalékot, és valószínűleg igazolni sem tudnák, hogy a tagot ők vették rá a nyugdíjbiztosító előtti nyilatkozattételre.

Tegnapig a több mint hárommillió pénztártag közül 20 862-en döntöttek a maradás mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: