Változik a képzés: munkahelyek a szakmunkásoknak

Pénzcentrum2011. január 11. 09:32

Várhatóan 2012-ben bevezetik Magyarországon a duális szakképzést: a modell lényege, hogy jelentősen emelik a gyakorlati órák számát, méghozzá nem csupán a tanműhelyekben, hanem a szakképzésben való részvételt vállaló munkahelyeken is - írja a Népszabadság.

A bevezetésre kerülő rendszert támogatják azok a szakmai szervezetek is, amelyek évek óta hangoztatták aggodalmukat a végzett szakmunkások tudása és a gyakorlati, piaci igények közötti igen nagy különbség miatt. Jelenleg a fiatal szakmunkások 20-25 százaléka úgy kezdi felnőtt életét, hogy nincs munkája.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke a lapnak elmondta: a kereskedelemben és a vendéglátásban nagyon hasznos, ha a fiatalok a gyakorlati időt egy konkrét munkahelyen töltik és ott bedolgozzák magukat. Az elnök szerint a kormány adókedvezménnyel és egyszerűbb költségelszámolási gyakorlattal segítheti a szakképzés minőségi javulását.

Az új rendszer a turizmusban, a vendéglátásban, a kereskedelemben, de akár a műszergyártásban is javíthat a munkaerőpiaci helyzeten.

 

Címkék: