Nem csökken az üzemanyag adója

Pénzcentrum2011. január 11. 12:02

A kormány egyelőre nem tervezi az üzemanyagárak jövedéki adójának, illetve áfa-tartalmának csökkentését - derül ki a gazdasági tárca és a kormányszóvivő MTI-nek adott tájékoztatásából.

Az MTI azon megkeresésére, hogy tervezi-e a Nemzetgazdasági Minisztérium az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését, esetleg dolgoznak-e ki más megoldást, hogy ne emelkedjen tovább a benzin és a gázolaj ára, a tárca sajtóosztálya azt közölte: "a kormány eddigi törvényjavaslataiban nem változtatott az üzemanyagok jövedéki adójának a mértékén. A jövedéki adó utolsó emeléséről még az előző kormány döntött 2010. január 1-jével".

A kormány azonban az árufuvarozók és a személyszállítást végzők megsegítése érdekében létrehozta a kereskedelmi gázolaj intézményét. Ezzel az intézkedésével lehetővé tette az érintett szektorok részére a kereskedelmi gázolaj utáni részleges jövedéki adó-visszaigénylést, literenként 6,50 forint mértékben - tették hozzá.

Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek a téma kapcsán azt mondta, nincs napirenden újabb adóváltozás a már bejelentetteken túl.

A Portfolio.hu számításai szerint a benzin esetében a (2009 júliusi és 2010 januári) jövedéki adó és áfa emeléseket megelőző adóterhelés mellett is új benzinárcsúccsal szembesülnének a fogyasztók. A gázolaj esetében viszont a korábbi, alacsonyabb adótartalom mellett még nem beszélnénk újabb árcsúcsokról. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: