Nem menekülhetnek el Magyarországról a frissdiplomás doktorok?

Pénzcentrum2011. január 5. 14:02

A pécsett végzett orvosok harminc százaléka a diploma megszerzését követően külföldön vállal állást, ez azonban nem fenntartható állapot fogalmazta meg mai számában az Új Dunántúli Napló.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Miseta Attila elmondása szerint az egyetem diákjainak mintegy harminc-negyven százaléka "tűnik el" a diploma megszerzését követően más országokban és kezdi meg ott praxisát - Tehát a magyar rendszerből tűnnek el - idézi a dunántúli napilap a dékán szavait.

Az már korábban is tudott volt, hogy a végzett orvosok egy része nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, ám mostanra ez a szám kezd aggasztó méreteket ölteni, ugyanis hazánkban jelenleg már csupán annyi regisztrált doktor van (nagyjából huszonnyolcezer), mint a feleannyi lakosú Norvégiában.

A pécsi egyetem orvosi kara úgy véli, hogy ez az állapot nem tartható fenn, ezért az új felsőoktatási törvény tervezetéhez kidolgoztak egy javaslatot - mondja a PTE ÁOK vezetője. Ennek lényege, hogy aki belép a rendszerbe, azaz diákká válik, az egyben arra is kötelezi magát, hogy a diplomaszerzés után is Magyarországon fog dolgozni. Amennyiben viszont mégis a határainkon kívül áll munkába a frissdiplomás orvos, akkor kamatmentesen vissza kellene fizetinia a képzése költségét, amely nagyjából 13 millió forint.

Nyilvánvaló, hogy az az állapot, hogy például kis túlzással egész megyék vannak magyar háziorvos nélkül, nem tartható fenn - mondja Miseta. Azonban azzal is tisztában vannak, hogy a kezdeményezésüknek még sok, elsősorban jogi próbát ki kell állnia - teszi hozzá a dékán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pécsiek tervezete jelenleg még a kormány asztalán pihen, s azzal Miseta Attila is tisztában van, hogy az elfogadásig még rengeteg egyeztetésre van szükség.

 

Címkék: